Общо 273 деца са отпаднали от училище във Великотърновска област

...
Общо 273 деца са отпаднали от училище във Великотърновска област
Коментари Харесай

273 деца са отпаднали от училище в Търновско за година

Общо 273 деца са отпаднали от учебно заведение във Великотърновска област през миналата образователна година. Това разгласи Розалия Личева, шеф на Регионалния инспекторат по обучение /РИО/ във Велико Търново.

„Общият брой на учениците в региона при започване на 15 септември предходната година е бил 22 073, а в края- 21 800. Отпадналите от 1 до 12 клас деца са напуснали клас по разнообразни аргументи. Най- огромен брой- 146, са отпътували с родителите си на гурбет в чужбина, друга част не са посещавали учебно заведение поради ранни бракове, а има и група възпитаници със специфични просветителни потребности -заболявания, чиито родители не желаят да ги запишат след 7 клас в друго учебно заведение, поради задължения и пътешестване до школото“, разяснява още Личева.

От РИО са алармирали прокуратурата за новосъздадени фамилии от невръстни девойки и момчета в Горнооряховско, Еленско и Полскотръмбешко.

За интервала септември 2017- февруари 2018 година 63 екипа с 850 специалисти, основани по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, са обходили общо 6000 адреса в района. Екипите са заварили 3850 деца, които са отпътували в чужбина, като не е известно от какъв брой години са там. 113 са били незаписаните деца в учебно заведение, като след намесата на екипите, те са почнали да посещават образователни занятия.

25 деца обаче не са траяли образованието си. Семействата, които не пускат отрочетата си на учебно заведение, са най-вече в горнооряховския квартал „Калтинец“ и в село Върбица. Ромите в „Калтинец“, който е с добро име на мека на телефонните измами, не се впечатляват от прекъсване на детските добавки и други парични наказания, поради охолния живот. „Част от тези фамилии имат и родственици в чужбина, които изкарват задоволително пари, с цел да се вълнуват от наказанията“. Битът и традициите на други ромски семейства пък водели до това децата да останат необразовани.

В село Камен да вземем за пример, където живеят роми бургуджии пък, децата вървят постоянно на учебно заведение. В еленското село Майско се следи друга наклонност – учениците кампанийно се отписват през периода от учебно заведение и потеглят с родителите си на гурбет, а по-късно се връщат и още веднъж се записват.

Заради огромен брой отсъствия пък като „рискови“ за овакантяване са се водили 453 възпитаници.

„Механизмът започва пилотно, а в този момент, с Постановление 100 от 8 юни на МОН, той става непрекъснато настоящ. Екипите, които работят по него, включват представители на РУО, учебните заведения, общините, „Социално подпомагане“, полицията. В Механизма ясно са написани отговорностите на всяко едно ведомство. Вече работи и Електронна осведомителна система, в която се нанасят настоящи данни за всеки един възпитаник. Тя е национална и може да засича пренасяне на даден възпитаник в друго учебно заведение в страната. Тази система пък е интегрирана със системата на „Социално подпомагане“, както и с друга на МОН – по Образец 1. След въвеждане на данни от шефа на учебното заведение, от обществените могат да се ориентират за отсъствията на ученика и да стопират детските добавки, а от общините – да пускат наказателни постановления за родителите“, изясни Розалия Личева.

Тя добави, че за образователната 2017/ 2018 година четирикратно е обновена информация за великотърновска област в системата. През това лято учебните заведения и общините получиха специфични устройства за достъп от системата от МОН, които са обезпечени от компанията, създала софтуъра. Целта е системата да бъде предпазена, както и работата с нея да е в синхрон със Закона за отбрана на персоналните данни.

През тази година региона е районирана на 55 региона, а образуваните екипи са 55, като всеки се управлява от един специалист от РУО- Велико Търново.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР