Общо 254 столетници живеят в България, сочат данни на Националния

...
Общо 254 столетници живеят в България, сочат данни на Националния
Коментари Харесай

254 столетници живеят в България

Общо 254 столетници живеят в България, сочат данни на Националния статистически институт. Медицинският университет (МУ) в София изследва гените им, с цел да се опитат лекарите да разгадаят тайната на дълголетието. Ръководител на плана “Геномът на българския столетник ” е проф. Драга Тончева, като медиците към този момент са посетили 45 от дълголетниците у нас.

“На глава от популацията най-вече столетници има в областите Благоевград, София, Кърджали, Пазарджик и Плевен. А най-вече са хората на 100 и повече години в София – 46, минимум – във Видинска област, където е единствено един ”, описа детайлности за изследването на МУ-София генетикът Любомир Балабански, представен от БНР.

Според Балабански по-голямата част от столетниците са там, където има повече условия за добър живот и най-много е обезпечен достъп до здравни услуги. Повечето от интервюираните столетници споделили, че не са се старали да ядат здравословно. Отговаряли, че са яли “каквото има ” и че не са преяждали.

Главната цел на плана е да се съберат проби от допустимо максимален брой хора, с цел да се изолира ДНК, както и да се извърши повсеместен геномен разбор.

Общото сред всички дълголетници е, че до доста късна възраст са били физически дейни и не са прекалявали с алкохола.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР