Общо 25 маломерни и слети паралелки се предвижда да функционират

...
Общо 25 маломерни и слети паралелки се предвижда да функционират
Коментари Харесай

Обезпокоителна е ситуацията в много родопски села

Общо 25 маломерни и слети паралелки се планува да действат в община Смолян от идната образователна година. Има към този момент все по-малко и по-малко деца.  

Училищата в опустяващите родопски села посрещат все по-малко възпитаници всяка година. Заради притеснителните демографски проблеми в планинския регион, общинарите обезпечават дофинансиране за гарантиране на паралелките в камерен състав на учениците. 

Общинският съвет гласоподава през днешния ден решение с предложение до Регионалното ръководство на образованието за одобряване на паралелките с по-малко от минималния брой възпитаници. Клас с един второкласник ще има в ОУ " Св. св. Кирил и Методий “ в с. Арда, съгласно общинските прогнози за учебната мрежа.

Общинарите оферират да се образуват 16 маломерни паралелки с над 10 ученика в предпазените учебни заведения в селата Търън, Момчиловци и Смилян, както и в ОУ " Стою Шишков “ и " Юрий Гагарин “ в регионалния град. Девет са плануваните паралелки с по-малко от 10 възпитаници в учебните заведения в Широка лъка, Смилян, Момчиловци, Арда и Търън, заяви Българска телеграфна агенция.

Петима възпитаници от първи и четвърти клас ще учат взаимно в една класна стая в Широка лъка, а за единствения второкласник в Арда се залага самостоятелна форма с понижена норма часове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР