Общо 249 проверки са извършили служителите на Дирекция Инспекция по

...
Общо 249 проверки са извършили служителите на Дирекция Инспекция по
Коментари Харесай

Трудови инспектори засякоха 755 нарушения за два месеца в Търново

Общо 249 инспекции са направили чиновниците на Дирекция „ Инспекция по труда ”  във Велико Търново през май и юни. Това заяви шефът на водимството в остарялата столица инж. Невена Стефанова.

Тя добави, че 46 от тях са след постъпили сигнали на жители и по самодейност на други институции. 755 са установените нарушавания, 513 от които са свързани с трудовите правни отношения на служащите и чиновниците.

Най-честите нарушавания, открити от инспекторите, са свързани с работното време и почивките по време на работа, както и със заплащането на трудовите хонорари. Седем са случаите на работещи без трудови контракти. Неизплатените в точния момент трудови хонорари през регистрирания интервал са в размер на 22 892,33 лв., за което са дадени и наставления с избран от Инспекцията по труда период.

Продължава засиленият надзор в бранша „ Растениевъдство и отглеждане на животни ” и законосъобразното наемане на служащи за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Трудовият контракт може да се подписва сред служащ и регистриран аграрни собственик за работа за един ден за не повече от 90 дни в една календарна година. Инж. Невена Стефанова напомни за осъществената през месец май законодателна смяна, с която се дава опция трудовият контракт за един ден да се подписва и за 4-часова дълготрайност на работния ден.

514 са предоставените мостри за еднодневни трудови контракти през първите 6 месеца на годината.
Контрол върху наемането на работа на лица, ненавършили 18 години, е  бил акцент в работата на инспекторите през интервала. До момента не са открити случаи на незаконосъобразно наемане на такива служащи. 25 са постъпилите във ведомството претенции за издаване на позволение за работа на лица под 18 години, а през първото полугодие на годината те са били 39. „ Тази година се следи взрив на разрешенията за наемане на работа на лица, ненавършили 18 години, главно в бранша на услугите. Спрямо предходната година ползата е доста огромен, само че в летния интервал се следи спад поради заетостта по морето ”, добави инж. Невена Стефанова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР