Общо 227 души от Пловдив са участвали в скрининга за

...
Общо 227 души от Пловдив са участвали в скрининга за
Коментари Харесай

Откриха 30 души със съмнения за туберкулоза

Общо 227 души от Пловдив са взели участие в скрининга за риска от туберкулоза от 12 до 16 март в Отделение по фтизиатрия към Клиника по пулмология на УМБАЛ „ Свети Георги “. След запознаване с недоволствата на всички, присъединили се в акцията, се е наложило 77 от тях да бъдат съветвани с доктор.

На 75 души е осъществен кожен туберкулинов тест - Проба на Манту, главното скринингово проучване за разкриване на туберкулоза. Лицата, съмнителни за туберкулоза, са били 30, като от тях 2 са ориентирани за лечение на болестта (туберкулоза). Открити са 15 случая на латентна туберкулозна зараза, които към този момент са обхванати с химиопрофилактика. Данните заяви завеждащият Отделение по фтизиатрия доктор Веселин Давчев. 

Характерно за латентната туберкулоза е, че минава безсимптомно и при инфектираните лица не се следят клинични, микробиологични или рентгенологични данни за съществуване на интензивно туберкулозно заболяване. Макар че хората с латентна форма на болестта не демонстрират очевидни признаци на дейна туберкулоза и не са носители на болестта, те могат да бъдат окачествени като непрекъснати резервоари на инфекцията.

При някои от тях има нараснал риск от развиване на интензивно заболяване и могат да станат източник на зараза, изясни доктор Давчев. Бързото диагностициране и съответното лекуване на болните с дейна туберкулоза са от първостепенно значение за реализиране на надзор над подлото заболяване.

Също по този начин би трябвало да се наблюдава и положението на лицата, които са били в контакт с болния от дейна туберкулоза. Ранното разкриване подсигурява освен изцеление на към този момент инфектираните, само че и спиране на веригата на предаване на заболяването, акцентира доктор Веселин Давчев. Скринингът в УМБАЛ „ Свети Георги “ се организира под мотото „ Седмица на отворените порти “ и е част от Националната акция за предварителна защита и надзор на туберкулозата в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР