Общо 219 случая на маймунска шарка са потвърдени в световен

...
Общо 219 случая на маймунска шарка са потвърдени в световен
Коментари Харесай

219 случая на маймунска шарка са потвърдени в света

Общо 219 случая на маймунска шарка са доказани в международен мащаб . Това сочи отчет на Европейския център по предварителна защита и надзор на болесттите.

118 са доказаните случаи на болестта в 12 страни от Европейския съюз: Австрия (1), Белгия (4), Чехия (1), Дания (1), Франция (5), Германия (5), Италия (5), Нидерландия (6), Португалия (37), Словения (1), Испания (51), Швеция (1).

Държавите, които оповестяват за случаи на маймунска шарка отвън Европейския съюз, са Аржентина (1 подозрителен случай), Австралия (2), Канада (15), Израел (1), Англия (71), Съединените щати (9), Швейцария (2), Обединените арабски емирства (1 случай, при който болният има признаци и има данни, че е пътувал в Западна Африка) и Мароко (3 случая, при които има основателни подозрения за заболяването), сочат данните на отчета.

В множеството доказани случаи, болните са младежи, които дефинират себе си като мъже, които вършат секс с други мъже, сочат още данните от отчета на Европейския център по предварителна защита и надзор на болесттите.

Рискът от заразяване е „ доста невисок “ , заяви Европейския център по предварителна защита тази седмица, само че предизвести, че хората, които са имали голям брой полови сътрудници - без значение от половата ориентировка - са по-застрашени.

Маймунската вариола се предизвиква от вирус, принадлежащ към жанр Orthopoxvirus в сем. Poxviridae . Към същия жанр принадлежи и вирусът на едрата шарка по индивида, коментират от Националния център по заразни и паразитни заболявания . Човек се заразява с вируса на маймунската вариола при директен контакт с болно животно. Възможно е и предаване от човек на човек при непосредствен контакт с лезии, телесни течности, респираторни капчици и нечисти материали.
Симптомите на болестта се разделят на два стадия, оповестяват от СЗО.

При първичния интервал (продължава сред 0-5 дни) болният има тресчица, интензивно главоболие, отичане на лимфните възли, болки в гърба, мускулни болки и липса на сила.

При втория интервал се следи обрив по кожата . Той нормално стартира в границите на 1-3 дни след появяването на тресчица. Обривът е по-концентриран върху лицето и крайниците, а не върху тялото. Засяга лицето (в 95% от случаите) и дланите на ръцете и стъпалата (в 75% от случаите). Засегнати са и устната лигавица (в 70% от случаите), гениталиите (30%) и конюнктивите (20%), както и роговицата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР