Общо 2 301 лв. са нужните средства за издръжка на

...
Общо 2 301 лв. са нужните средства за издръжка на
Коментари Харесай

2301 лева са нужни на 4-членно семейство, средната заплата е с 30% по-ниска от необходимото

Общо 2 301 лева са нужните средства за прехрана на 4-ри членно домакинство (двама родители и две деца), нужни с цел да се задоволят съществени потребности, свързани с изхранване, с изискванията на живот, опазване на здравето и обучение. Това сочи изследване на КНСБ.

Средно на 1 лице от този вид 4-ри членно домакинство, издръжката на живота е в размер от 575,28 лева

Оттук следва, че брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с 2 деца, би трябвало да бъде не по-ниска от 1 474 лева, с цел да се обезпечат средствата нужни за прехрана на живота на този вид средностатистическо семейства. Официалните данни за трудовите хонорари на наетите лица през трето тримесечие на 2017 година, регистрират СРЗ за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от нужните междинни стойности за прехрана.

От началото на година тримесечните темпове на издръжката на живота бележат гладко повишаване и в края на трето тримесечие растежът доближава до 2.9% на годишна база. Основен принос за покачването на издръжката имат питателните артикули с растеж от 4.4% на годишна база, при нехранителните артикули темпът се задържа на релативно по-ниски равнища от 1.6%. Това значи, че инфлацията гладко се завръща в България.

„ Това е здравословно за стопанската система ", разяснява ръководителят на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция, на която бе показан отчета на синдикалната организация.

Този ритъм на прехрана нараства с 2,9% на годишна база. За последните 10 години издръжката на живот е повишена с 38,8%.

45% от семействата са с общ приход на едно лице от линията на беднотия до нужните средства за живот.
25% са с приход над издръжката за едно лице. 30% са до линията на беднотия. 75% са семействата с общ приход на едно лице под нужните средства за прехрана на живота.

Плоският налог генерира повече оставане на приход у тези, които получават повече, регистрират от КНСБ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР