Общо 193 училища са кандидатствали в Министерството на образованието и

...
Общо 193 училища са кандидатствали в Министерството на образованието и
Коментари Харесай

Още 193 училища кандидатстваха за статут Иновативно училище

Общо 193 учебни заведения са кандидатствали в Министерството на образованието и науката (МОН) за включване в Списъка на новаторските учебни заведения за идната образователна година.

Образователните институции вземат участие с създадени новаторски учебни планове. Голяма част от тях оферират нови способи на преподаване и въвеждане на новости в организацията и наличието на образованието, оповестиха за Moreto.net от просветителното министерство. Друга част залагат на нов или по-усъвършенстван метод на ръководство и образование, както и на по-добра просветителна среда. Място в плановете намират също създадени по нов метод образователно наличие, образователни проекти и стратегии.

За първи път през тази година учебните заведения натъртват на тематики, свързани с личностното развиване и гражданското обучение на учениците. В други планове се подчертава върху образование посредством работа по планове, цифровите науки и STEM образованието. Интерес има към изкуствата, екологията, методиката „ Монтесори “, спорта, кариерното насочване и развиване на специалността, изкуствения разсъдък и други

Най-много от претендентите за статут на новаторски са съществени учебни заведения – общо 87. Постъпили са претенции от 57 междинни и девет начални учебни заведения, както и от 30 професионални и осем профилирани гимназии. Проекти са изпратили още от едно спортно и едно обединено учебно заведение.

Общо 144 от институциите са общински, 25 - държавни, а 24 - частни. Училищата са разпределени в 96 обитаеми места от 27 области в страната.

Постъпилите планове ще бъдат оценени от Комисията за новаторски учебни заведения към МОН, в която са включени просветителни специалисти, експерти от научните среди, бизнеса и софтуерните промишлености.

Междувременно други 44 учебни заведения със статут на новаторски са показали в МОН информация за промени в новаторските си планове. Измененията са свързани с уголемение на обсега на учениците, типа на нововъведенията, квалификацията на учителите и други Училищата са попълнили електронни формуляри за уголемение на обсега на настоящите планове.

Иновативните планове са с дълготрайност до четири години. Те обгръщат всички или част от участниците в просветителния развой в учебното заведение. За всяка образователна година са разказани съответно стадиите на напредъка в резултатите, които подлежат на мониторинг и разбор.

През актуалната образователна година като новаторски са избрани 510 учебни заведения от всички области на страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР