Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент

...
Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент
Коментари Харесай

Увеличават се желаещите за ваксина

Общо 180 млн. лева е отпуснало държавното управление до този миг за закупуването на ваксини против COVID-19, приготвят се и спомагателни 50 млн. лева Увеличава се броят на искащите да се имунизират, което е радостно и оптимистично, рапортува министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов на министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано през днешния ден дойде първата пратка ваксини против COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте района в страната е към този момент в ход. С първия лъч през днешния ден ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през идващите дни и в останалите райони.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази особено признателност към Европейската комисия и ръководителя ѝ Урсула фон дер Лайен за положителната организация и синхронната логистика по доставката на имунизациите за всички страни от Европейския съюз.

„ Сигурен съм, че благодарение на имунизациите българските и другите европейските жители ще можем да преодолеем пандемията “, добави Борисов.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов посочи, че дозите от имунизацията в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в ледник, на температура от 2 до 8 градуса, което е възможно за идващите пет дни, в границите на които имунизациите ще бъдат употребявани. „ Готови са пакетите за всяка болница и осведомителните материали, означи Ангелов.

Той посочи, че на всеки пациент следва да се слагат две дози от имунизацията, след което осведомителната система, която е готова, може да издаде уверение на всеки имунизиран. Министърът на опазването на здравето подсети, че имунизирането е гратис и непринудено.

Министър Ангелов уточни още, че до този миг отпуснатите от държавното управление средства за Ремдесивир са към 35 млн. лева Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лева в поддръжка на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лева и 1,2 млн. лева за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на опазването на здравето подсети още, че държавното управление отпусна над 22 млн. лева за действия на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, съобщи, че лекарите и медицинските чиновници от армията също са включени в първата фаза от процеса на имунизиране.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР