Общо 16 души бяха убити днес от силите за сигурност

...
Общо 16 души бяха убити днес от силите за сигурност
Коментари Харесай

16 протестиращи са убити от силите за сигурност в Мианма

Общо 16 души бяха убити през днешния ден от силите за сигурност в Мианма, оповестиха медии и очевидци, в миг, когато водачът на ръководещата военна хунта сподели, че военните ще пазят хората и ще се стремят към народна власт, съобщи Ройтерс.
В ранните утринни часове силите за сигурност откриха огън против голям брой протестиращи до полицейски сектор в комерсиалната столица Янгон и убиха минимум четирима души, заяви осведомителният портал "Мианма нау ".
Други трима бяха убити на митинг в квартал Инсейн на Янгон.
Четирима бяха убити в източния град Лашио, а още четирима при обособени произшествия в района Баго, покрай Янгон, съгласно медии.
Един човек е бил погубен в североизточния град Хопин.
Лидерът на ръководещата в Мианма военна хунта сподели през днешния ден, че военните ще защищават хората и ще се стремят към народна власт, до момента в който протестиращите призоваваха за всеобщо опълчване против преврата, осъществен предишния месец, макар смразяващите предизвестия, че могат да бъдат убити.
След като беше отпред на боен церемониал в столицата Нейпидо по случай деня на въоръжените сили, военачалник Мин Аун Хлаин повтори обещанието си да бъдат създадени избори, без да посочи след какъв брой време.
Армията желае да се хване за ръце с цялото население, с цел да отбрани демокрацията, сподели генералът в предавано онлайн изявление по държавната телевизия. Той добави, че управляващите желаят също да бранят хората и да възстановят мира в цялата страна.
Актове на принуждение, които засягат стабилността и сигурността, с цел да се насочат претенции, са неприемливи, сподели военачалник Хлаин.
Вчера военните убиха четирима души по време на демонстрации и с тях общият брой на жертвите доближи 328 след преврата против определеното държавно управление на Аун Сан Су Чжи на 1 февруари.
В злокобно предизвестие нощес държавната телевизия сподели: "Трябва да се поучите от нещастието на досегашните грозни смъртни случаи, че може да сте в заплаха и да бъдете убити в главата и гърба ".
Предупреждението не включваше категорично известие, че военните имат заповед да стрелят на месо. Досега хунтата се опитваше да внушава, че някои случаи на пукотевица са идвали от хора в тълпата.
Днес протестиращи против хунтата и с искане за народна власт се събраха в основните градове Янгон и Мандалай и по-малките градове в щата Карен, който граничи с Тайланд.
Мин Аун Хлаин сподели, че армията е трябвало да вземе властта поради "незаконни дейности " на Су Чжи и нейната Национална лига за народна власт. Генералът заяви, че някои партийни водачи са били упрекнати в корупция и против тях се водят правосъдни следствия.
Су Чжи - най-популярният политик в страната, е под домакински арест на незнайно място. Задържани са и доста нейни съпартийци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР