Общо 155.199 км републикански пътища в Смолянска област се планират

...
Общо 155.199 км републикански пътища в Смолянска област се планират
Коментари Харесай

Ремонтират над 155 км разнебитени пътища в Смолянско

Общо 155.199 км републикански пътища в Смолянска област се възнамеряват за ремонт през тази година, оповестяват от Министерство на регионалното развитие. 110 км в региона единствено на колела са заложени в проектите на министерството и АПИ за главен ремонт, а останалите са планувани в перото за настоящ ремонт и поддръжка.

За главен ремонт е очакван пътя в Арденското корито от Смолян до с. Горна Арда , над 29 км, до границата с Р Гърция. Трасето е натоварено целогодишно, защото селата до изворите на р. Арда са доста желани от туристите. Пътят не е ремонтиран от 2005 година

Включен е напълно и сектора Смолян – с. Полковник Серафимово – Рудозем , за който предни години локални стачкуваха, защото цялото трасе е в дълбоки кратери, а в един сектор има и съществено проваляне на ската и придвижването от много време се прави в едното платно. По пътя ще се прави главен ремонт и ще се укрепват свлачища.

Ще се ремонтира и сектора от разклона на връх Рожен до м. Момина вода , над 11.931 км, тъй че да се довърши ремонта на пътя в посока гр. Лъки, който предходната година бе изработен в частта му в Пловдивска област. Планира се да бъде ремонтиран и пътя за Националната астрономическа обсерватория на Рожен . Планиран за главен ремонт е и пътя от Девин към Доспат , който е в окаяно положение на доста места, а по програмата за настояща поддръжка е заложено да бъде рехабилитиран пътя Доспат – Батак .

За настоящ ремонт е плануван и черния път към с. Чуреково , който е връзка към пловдивските села Лилково и Ситово. Местните от години чакат този път да бъде асфалтиран, към този момент са получавали единствено обещания.

Гражданите могат да вършат оферти кои пътища да бъдат включени в новата стратегия за ремонт на републиканската пътна мрежа за 2022 година в продължение на две седмици. Министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов разгласи началото на четиригодишна стратегия, която цели качествено усъвършенстване на тежкото положение на пътната мрежа в страната. За тази година е планувано да се ремонтират над 3100 км от пътната мрежа, а нужното финансиране от 2.8 милиарда лева ще пристигна от бюджета и приходите от тол таксите. Министър Караджов си слага амбициозната задача за 4 години да бъдат ремонтирани към 60% от републиканската пътна мрежа, която покрива 80% от целия трафик в страната.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР