Общо 1483 търговски дела са постъпили в Окръжен съд -

...
Общо 1483 търговски дела са постъпили в Окръжен съд -
Коментари Харесай

Облигационни искове са с най-голям дял от делата в Търговско отделение на Окръжния съд във Варна

Общо 1483 търговски каузи са постъпили в Окръжен съд - Варна през 2023 година, като това е с 148 броя по-малко спрямо 2022 година. Данните регистрира заместник-председателят и началник на Търговско поделение в съда Мария Терзийка. Тя показа годишен регистриран отчет за активността на отделението, което управлява, като разяснява, че данните демонстрират гладко понижаване както при постъпилите първоинстанционните каузи, по този начин и при въззивните производства в Окръжен съд - Варна. Съдия Терзийска уточни, че при първоинстанционните каузи трайна наклонност е нараствания брой на делата с фактическа и правна трудност.

Количеството каузи и предметът на разногласията, които се преглеждат от съдиите в комерсиалното поделение на съда значително са функционалност на икономическата конюнктура в страната. В комерсиалното поделение най- огромен дял имат облигационните искове – общо 312 броя, като точно тези производства се характеризират и с най-вече процесуално и материално правни затруднения. Има едва нарастване и на исковете по Кодекса на застраховането, които без изключение са инициирани от повредени от пътно-транспортни катастрофи лица, като през предходната година тези каузи са били 124 броя. " Тази численост гладко се е повишавала във времето (118 за 2022 г.), което е отражение на черната статистика на закононарушенията срещу превоза в страната. И макар че в съда има понижение на наказателните каузи за пътни катастрофи, приключили със гибел, последствията от тях, за жалост, са доста забележими по директните искове от повредените лица, като ищците по тях не са един или двама “, уточни ръководителят на Търговско поделение.

Все още незатихващите за комерсиалните предприятия последствия от Ковид пандемията се отразиха на продължаващото доста постъпление на каузи по неплатежоспособност и то най-вече от длъжници, упражняващи комерсиална активност в бранш туризъм. През предходната година са били новообразувани 77 каузи за неплатежоспособност, които са характерни за отделението. Толкова са били те и през 2022 година. През предходната година, съвсем без изключения, производствата са били по молби на длъжници, като по наблюдения на арбитър Терзийска става дума най-вече за дребни и микро предприятия. " Продължава, като причина за изпадане на търговците и юридическите лица в несъстоятелност, да се сочи пандемичната конюнктура, довела до затварянето на търговски обекти на сдружения, осъществяващи активност в туризма. Както през миналата година и през отчетната 2023 година сдруженията всекидневно са без или с нищожно имущество, което да послужи за угаждане на кредиторите “, изясни арбитър Терзийска.

Запазва се позитивна наклонност през годините за нарастване на завършилите производства в тримесечен период – 70%.

По отношение на срочността на правене на правосъдните актове: 100% от правосъдните актове всъщност са били постановени в законоустановения едномесечен период, което е трайна наклонност в работата на отделението, регистрира ръководителят на Търговско поделение в Окръжен съд – Варна Мария Терзийска.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР