Общо 13 проекта отличи журито на последното издание на VIVACOM

...
Общо 13 проекта отличи журито на последното издание на VIVACOM
Коментари Харесай

Обявиха победителите в четвъртото издание на VIVACOM Регионален грант

Общо 13 плана отличи журито на последното издание на VIVACOM Регионален грант.

Те ще получат поддръжка на обща стойност 60 000 лева Освен финалистите, още един план, кандидатствал за поддръжка в Програмата, получава специфична премия от VIVACOM отвън в началото оповестения бюджет. С програмата VIVACOM подкрепя развиването на районите в България и подтиква присъединяване на локалните общности, като дава грантово финансиране на цивилен организации, читалища, учебни настоятелства и настоятелства към детски градини от цялата страна, с цел да осъществят планове на локално равнище. Тя се реализира в партньорство с Българския център за нестопанско право.

Проектите бяха оценени от жури в състав: Мария Чернева (журналист), Ива Дойчинова (журналист) и Иван Кънчев (съосновател на съдружие „ Българска история “), Веселка Вуткова (директор „ Корпоративни връзки ” във VIVACOM) и Надя Шабани (директор на Български център за нестопанско право).

Финалистите в стратегия VIVACOM Регионален грант за 2018-2019 са:

• Народно читалище „ Любен Каравелов 1897 “, с. Куртово Конаре, с плана „ Да се опознаем! “
• Сдружение „ Закрилници “, Монтана, с плана „ Различията ни сплотяват “
• Фондация „ ПОдЛЕЗНО “, София, с плана „ Студентко “
• Фондация „ ФАР - Фабрика за разбори и решения “ с плана „ София – толерантна и многолика! “
• Сдружение „ Еквилибриум “, Русе, с плана „ Тактилна работилница за равни благоприятни условия в общността “
• Фондация „ Проект Северозапад “, с. Люти брод, общ. Мездра, с плана „ Стартиране на обществена кухня за възрастни хора “
• Сдружение „ Прегърни ме “, София, с плана „ Разбери ме “
• Фондация „ Лърн “, София, с плана „ Питай самоуверено “
• Сдружение „ Обсерватория за хрумвания 2Д “, Габрово, с плана „ Звезди градове “
• Народно читалище „ Пробуда – 1920 “, с. Копринка, общ. Казанлък, с плана „ По стъпките на траките “
• Сдружение „ Обединение за развиване на спорта и спортната просвета ФУУТУРА “, София, с плана „ Спортна Благотворителна Лига “
• Сдружение „ Морски състезателен клуб „ Сереко “, Царево, с плана „ На гребена на вълната “
• Народно читалище „ Отец Паисий-1927 “, с. Извор, общ. Радомир, за плана „ От сърцето и ръцете на баба “

Извън 13-те финалисти, спомагателна поддръжка от VIVACOM получи планът на Настоятелство „ Детска усмивка " към ЦДГ-14 във Враца – „ Детска галактика ".

До крайния период през декември 2018 година за финансиране аплайват 259 цивилен хрумвания от всички 28 области на страната. Най-много – 161 оферти – са подадени от сдружения и фондации в социална изгода, следвани от читалища (70), настоятелствата на учебни заведения (17) и детски градини (11), регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в социална изгода. Преобладаващ е броят на предложенията, изпратени от градове (205), а плановите хрумвания, пристигнали от села, са 54.

Значителна част от получените хрумвания са с културно-образователна и обществена устременост, предвиждащи най-разнообразни действия и подходи за сливане на общностите, превъзмогване на разликите, осмисляне на всекидневието с почтени дела, атрактивни занимания и вдъхване на нов живот в старите традиции.

Освен за развиване на локалната общественост, в последните 4 години VIVACOM Регионален грант спомага за възстановяване на целия неправителствен бранш у нас. За четирите години, в които се организира, самодейността съумя да оформи общественост от дейни цивилен организации. Те споделят опит и хрумвания между тях, а с поддръжката на Български център за нестопанско право се образоват и надграждат знанията и уменията си по този начин, че да осъществят по-ефективно концепциите си. Ден преди огромното награждаване в актуалното издание на Гранта, спечелили от миналите три години се събраха дружно, с цел да разработят свои концепции по какъв начин VIVACOM може да надгради обществено-значимите си акции и да стане още по-социална, екологична компания и желано място за работа. Идеите им ще залегнат в дълготрайната политика за стабилно развиване на телекома.

Представяне на спечелилите планове:

Сдружение „ Закрилници " от Монтана получава поддръжка за основаване на обществено дружество в поддръжка на младежи с интелектуални усложнения. Основните действия, с които ще бъдат ангажирани младежите, са разработване на пчелни кошери, развъждане на пчели и извличане на мед, а създаденият мед ще бъде продаван в поддръжка на обществената идея.

Фондация ПОдЛЕЗНО, София, печели с плана „ Студентко “ за основаване на първото споделено пространство за учене в Студентски град по модел на споделените пространства за работа (co-working). Организацията желае да помогне за решаването на казуса с неналичието на библиотеки и читални, пространства за учене, екипна работа, продан на хрумвания и срещи на студенти със сходни ползи в Студентски град. Мястото ще бъде отворено непрекъснато и в него младежите ще могат да се концентрират върху образованието си, ще създават взаимни планове и ще получават нови познания и умения.

Морски състезателен клуб „ СЕРЕКО “, Царево, ще бъде „ На гребена на вълната ”. Това е името на плана за образуване на регата за начинаещи ветроходци. В нея ще вземат участие всички деца, трениращи неотдавна в Морския клуб, както и деца от други спортни клубове. Според СЕРЕКО, сериозен проблем е неналичието на благоприятни условия за присъединяване в надпревари на деца от клуба, които упражняват от 1-2 години и не са част от неговия внушителен тим.

Народно читалище „ Отец Паисий-1927 " в с. Извор, общ. Радомир, взаимно с учебното заведение в селото ще сътвори условия, в които децата, благодарение на възрастни хора, да учат български фолклорни празници, традиции и обичайна празнична софра, обвързвана с тях. Предвижда се обзавеждане и съоръжение на кухня в учебното заведение, където всеки петък бабите от селото ще гостуват, с цел да учат децата по какъв начин да подготвят обичайни български ястия и да им описват за обичайните празнични обреди. Предвиждат се още шест взаимни събития – за празниците Варвара, Игнажден, Велики, Четвъртък, Благовец, Сурова, Поклади – както и основаване на книги „ Рецептите на баба " и „ Ритуали и обреди в село Извор “.

Фондация Лърн, София, ще сътвори платформата „ Питай самоуверено " към известния измежду младежите уебсайт loveguide.bg. Тя ще свързва лекари и терапевти с младежи от Пловдив, Стара Загора и Бургас. Идеята е децата да могат да получат съвет, да запишат час за обзор, консултация или терапия по тематиките на съзряването и половото здраве, половите връзки, издевателството в учебно заведение или онлайн, питателните разстройства и други Екипът на фондацията получава всяка седмица десетки запитвания от младежи по тези въпроси.

Народно читалище „ Любен Каравелов 1897 ", с. Куртово Конаре, обл. Пловдив, с плана „ Да се опознаем! ” ще приобщава чужденците мигранти, които живеят в селото, към живота на локалната общественост. Читалището ще реализира това посредством изследване и определяне на контакт с всички заселили се в селото чужденци, ще провежда взаимна фотоизложба, ще организира и разгласява изявленията с тях и ще провежда тематични вечери „ Да се срещнем с… ”. Чужденците ще бъдат включени и в дейностите на обичайния „ Куртово Конаре фест.

Сдружение „ Прегърни ме “ от София с план „ Разбери ме “ ще помогне на 18 деца от институции и от обществено слаби фамилии да се срещнат с специалността радиожурналист по време на едноседмична креативна почивка в Трявна. Там децата ще се срещнат с водещи български радиожурналисти и ще приготвят дружно радиопредаване, което ще бъде излъчено по Дарик радио. Чрез плана организацията цели да стимулира децата да продължат образованието си, да ги насърчи да развиват потенциала си и да им даде нови хрумвания за професионална реализация.

Фондация „ ФАР - Фабрика за разбори и решения “ от София с плана си „ София – толерантна и многолика! “ ще се бори против ксенофобските въздействия върху младежта. В разнообразни региони на столицата ще бъдат построени арт съоръжения, пресъздаващи колоритността на непознати култури. Инсталациите ще бъдат направени взаимно с хора на изкуството и възпитаници в паркове, изоставени общински здания, исторически квартали и обществени пространства. По време на плана учениците ще имат опцията да се срещнат с културите на разнообразни страни.

Сдружение Фуyтура от София ще провежда „ Спортна благотворителна лига “, чиято съществена цел е да даде опция на младежите от Студентски град в София да спортуват повече, както и да употребяват спорта като средство за обществени контакти и за възпитаване на просвета за щедрост и съпричастност. Спортната благотворителна лига (СБЛ) ще обезпечава в продължение на една година всички улеснения и средства за упражняване на 3 типа спорт – футбол, тенис на корт и тенис на маса. Ще има по 1 шампионат по всеки тип спорт с краткотрайни и крайни класирания, като участниците ще бъдат стимулирани с награди на всеки от кръговете.

Сдружение „ Обсерватория за хрумвания 2Д ”, Габрово печели с план „ Звездни градове ” за основаване на „ Планетарен клуб ” в града. В клуба ще се организират занятия с деца на възраст сред 10 и 15 години в областите на астрономията, астрофизиката, астронавтиката, галактическото инженерство, ракетостроенето и различен забавни тематики, свързани с Космоса. Целта е да се провокира ползата у децата, да бъдат подтикнати да употребяват и развиват въображението си, да мечтаят, да мислят разумно, да работят в екип, да оферират свои хрумвания и решения на разнообразни проблеми. Проектът ще научи децата да употребяват Интернет, компютрите и смарт телефоните за просветителни цели.

Народно читалище „ Пробуда - 1920 ", с. Копринка, общ. Казанлък, получава поддръжка за плана „ По стъпките на траките “. Чрез комбиниране на история, просвета, спорт и творчество децата от селото на възраст от 8 до 15 години ще проучат и показват историята и културното завещание на античните траки, населявали територията на общ. Казанлък. Ще бъдат проведени туристически походи с визити на исторически обекти. Наред с опознаването на историята, децата ще учат по какъв начин да се ориентират в природата и по какъв начин се строи бивак. Ще се проведат пленери и креативен работилници, в които децата ще рисуват, ще подготвят хляба на траките, ще създават одежди и предмети от техния обичай.

Фондация „ Проект Северозапад “, с. Люти брод, общ. Мездра, ще сътвори „ Социална кухня за възрастни хора ". Тя ще предлага топла храна за над 300 възрастни хора от 10 села в община Мездра, необхванати от общински обществени услуги. Чрез ежедневния си контакт с хората, екипът на Фондацията ще може по-пълноценно да поддържа възрастните и да дава отговор съответно на техните потребности, както и да развие допълващи услуги.

Сдружение с нестопанска цел „ Еквилибриум " от Русе получава финансиране за плана „ Тактилна работилница за равни благоприятни условия в общността “. В Регионалния исторически музей ще бъде основана нова експозиция със обществени функционалности – тактилна галерия на най-емблематичните за Русе културно-исторически монументи. Ще бъдат направени 5 детайлни тактилни макета на здания, които ще могат да се опознават посредством пипане. Посетителите ще минават през интерактивни сесии, които ще оказват помощ на децата и възрастните с увреждания да опознаят по наличен за тях метод най-емблематичните културно-исторически забележителности на града, а хората без усложнения ще бъдат поставяни в обстановки, които ще им оказват помощ да схванат по какъв начин се усещат хората със сензорни или когнитивни нарушавания.

Извън 13-те финалисти, спомагателна поддръжка от VIVACOM ще получи планът на Настоятелство „ Детска усмивка " към ЦДГ-14 във Враца – „ Детска галактика ". Основната цел е децата, посещаващи градината, да бъдат обучавани на разпоредбите за безвредно придвижване на пешеходци по улиците, като за тази цел ще бъде основана интерактивна площадка в двора на детската градина с пешеходни и автомобилни светофари, знаци, кръстовища и други
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР