Общо 12 185 са засегнатите от аварии трафопостове, над 90%

...
Общо 12 185 са засегнатите от аварии трафопостове, над 90%
Коментари Харесай

Над 12 100 трафопоста аварирали при снежната буря

Общо 12 185 са засегнатите от повреди трафопостове, над 90% към този момент са поправени и са с подсигурено електроснабдяване, сподели министърът на енергетиката Румен Радев. По думите му проблемите с електрозахранването са най-много при спиране на трасетата.

Според министъра на енергетиката не е належащо единствено поддържане на екипи от страна на енергоразпределителните сдружения, само че надлежно би трябвало да върви и дейна капиталова стратегия.

" Мрежа се поддържа не с поправки, а с развиване. Рехабилитацията е едната част, а значителната част е да развиваш тази мрежа ", уточни той. Поетапно би трябвало да вървим към унищожаване на въздушните трасета и да преминем към подземни трасета, означи Румен Радев.

Авариите по електропреносната мрежа се случват при композиция от влажен снеговалеж с вятър и непаднала листна маса, изясни още енергийният министър. Той означи още, че има проблеми по мрежата, една огромна част е в незадоволително положително положение, макар вложенията и рехабилитацията.

Според него мрежите имат потребност от по-големи вложения, само че това доближава и до сметките - таксите достъп и транспорт. Таксите са от порядъка на 10% от дадена сметка, посочи Румен Радев в ефира на " Нова ".

 Стотици обитаеми места останаха без електрозахранване поради усложнената зимна конюнктура през последните дни. Към 23 часа нощес най-вече села без ток има в областите Силистра - 22 и в Шумен - 21.

Общо за страната към 140 000 са семейства са без електрозахранване.

Десетки общини в страната още са в бедствено състояние. Това се отнася за цялата Разградска област. В Шумен мярката е анулирана. В Североизточна България към момента има непроходими пътища.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР