Общо 1048 нови сигнала за допуснати нарушения от съдебните органи

...
Общо 1048 нови сигнала за допуснати нарушения от съдебните органи
Коментари Харесай

Инспекторатът към ВСС: 1048 нови сигнала за нарушения от съдебните органи

Общо 1048 нови сигнала за позволени нарушавания от правосъдните органи са постъпили през 2021 година в Инспектората към Висш съдебен съвет, стана ясно от оповестения му отчет. Приключена е работата по всички сигнали, като по 925 от тях са направени мнения, завършени са и 1142 допълнения по сигнали, постъпили по към този момент формирани преписки.

От осъществените 53 сложни планови инспекции (като проверяваният интервал е 01.01.2019 година – 21.12.2020 г.) се установи, че без значение от провокациите, заради влошената през 2020 година епидемиологична конюнктура в страната, е реализирана доста добра организация на административната активност на органите на правосъдната власт. В по-голямата част от тестваните съдилища делата се образуват в деня на постъпване на правосъдните бумаги и се разпределят на докладчик при съблюдаване на член 9 Закон за съдебната власт. Делата са насрочвани за разглеждане в правосъдни съвещания и са отлагани за последващи съвещания през къси интервали - доста постоянно в период до 1 месец от постановяване на определението по член 140 Граждански процесуален кодекс.

Отлагането на наказателните каузи е съобразено със периода по член 271, алинея 10 Наказателно-процесуален кодекс. Като добра процедура се регистрира и обстоятелството, че в множеството съдилища административните ръководители наблюдават за придвижването и приключването на делата и при нужда подхващат съответни организационни и дисциплиниращи ограничения при установени забавяния.

Повечето цивилен и наказателни каузи се насрочват, преглеждат и завършват в къси периоди, което е индикатор за възстановяване срочността на правосъдие.

Положителни трендове в работата са регистрирани и във връзка с тестваните прокуратури. Във всички тествани през 2021 година прокуратури е открито, че се съблюдава правилото на инцидентното систематизиране на прокурорските преписки, според условието на член 9 Закон за съдебната власт. Съхраняването и работата с материалните доказателства в множеството прокуратури е в сходство с Наказателно-процесуален кодекс, ПАПРБ, напътствията и заповедите на основния прокурор. В по-голямата част от тестваните прокуратури възлагането и осъществяването на инспекциите по Закон за съдебната власт е в указаните периоди и в сходство с член 145, алинея 2 Закон за съдебната власт. Постановленията и обвинителните актове се изготвят в период.

В следствените отдели в тестваните окръжни прокуратури е открито, че дейностите по следствие се правят ритмично и следователите съблюдават дадените прокурорски инструкции. По делата следствието се организира в законния и в снадки период за следствие.

По-често срещани пропуски в производствата по гражданските каузи са: несвоевременното осъществяване на инспекцията за прецизност и допустимост на исковите молби, както и постановяване на определенията по член 140 от Граждански процесуален кодекс в периоди над четири месеца от приключване на едномесечния период за отговор на исковата молба; подценяват се късите периоди, свързани с придвижването и приключването на бързите производства, регламентирани в глава двадесет и пета от ГПК; в изолирани случаи обособени съдии, в изискванията на почти идентична натовареност, не престават да не съблюдават едномесечния период по член 235, алинея 5 Граждански процесуален кодекс за постановяване на правосъдните решения.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР