Общността с отворен код представи в интернет свръхмощен модел на

...
Общността с отворен код представи в интернет свръхмощен модел на
Коментари Харесай

Falcon 180B: изкуственият интелект с отворен код, който отправя предизвикателство към ChatGPT, Google Bard и Llama 2

Общността с отворен код показа в интернет свръхмощен модел на изкуствен интелект. Този лингвистичен модел се оказва толкоз мощен, колкото PaLM 2, на който се базира Гугъл Bard, и по-мощен от общоприетата версия на ChatGPT…

Току-що беше оповестен нов езиков модел с отворен код. Този AI модел с името Falcon 180B е основан от няколко разработчици в границите на Hugging Face AI community – общностна платформа, предлагана от френско-американската компания Hugging Face. Той се основава на архитектурата на езиковия модел Falcon, който също е наличен с отворен код.

Най-големият AI модел с отворен код

Този модел значително се разграничава от другите езикови модели, които са разполагаем на развойната и изследователската общественост. Както изясняват основателите в известието за медиите,

„ Falcon 180B е най-големият свободно наличен езиков модел. Той включва 180 милиарда параметъра “.

Това е 2,5 пъти повече от Llama 2, най-новата версия на езиковия модел на Meta, който до момента се считаше за най-големия свободно наличен модел на изкуствен интелект със 70 милиарда параметъра. Новата версия на Falcon надминава и GPT-3.5, личния модел на ChatGPT, който доближава 175 милиарда параметъра. От друга страна, той е по-малко впечатляващ от някои фирмени модели, като PaLM 2 на Гугъл, който може да се похвали с 540 милиарда параметъра. Да напомним, че параметрите дефинират изчислителната мощност на даден AI модел. Колкото повече са параметрите, толкоз по-точни отговори може да даде моделът.

Моделът може да се похвали и с „ най-дългия интервал на авансово образование “ за AI модел с отворен код. Изследователите са употребявали общо 3,5 милиарда токена за образование на изкуствения разсъдък. При образованието на ИИ модела един токен съставлява дума, изречение или даже знак. Основните детайли на речта се разрушават на токени, преди да стартира процесът на образование.

Мощен като PaLM 2?

Според разработчиците на плана Falcon 180B е изцяло кадърен да се конкурира със затворените модели на изкуствен интелект. Новият модел превъзхожда двете версии на PaLM 2 и предходната итерация на PaLM. От друга страна, той се приближава до широкоформатната версия на PaLM 2 с нейните 540 милиарда параметъра. От позиция на откривателите изкуственият разсъдък най-сетне се изравнява с решението на Гугъл.

Моделът с отворен код има всички шансове да изпревари GPT-3.5. Той обаче не може да надмине GPT-4, последната версия на GPT. В прессъобщението се показва, че Falcon 180B в близкото бъдеще ще се развива благодарение на общността на разработчиците.

Както предвижда един от специалистите на Гугъл, светът на отворения код е повече от кадърен да съперничи, в случай че не и да надмине, нововъведенията на OpenAI, Microsoft и другите софтуерни колоси. В отчет, оповестен през месец май, експертът Люк Чернау допусна, че най-напредналият изкуствен интелект ще бъде основан не от цифровите колоси, а от разработчиците в общността с отворен код. Според него точно тези програмисти имат доста преимущество пред колосите от Силициевата долина…

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР