Общността на Западен Азербайджан, която е водещата организация, защитаваща правата

...
Общността на Западен Азербайджан, която е водещата организация, защитаваща правата
Коментари Харесай

ЮНЕСКО в защита на азербайджанското културно наследство в Армения

Общността на Западен Азербайджан, която е водещата организация, защитаваща правата на прогонените от Армения азербайджанци, прикани за подпомагане от арменска страна, с цел да могат наложително изселените оттова азербайджанци да се завърнат в родината си спокойно, в сигурност и с достолепие. Свикнали да живеят в естетика, съгласие и взаимно почитание с разнообразни етнически и религиозни общности в Азербайджан, западните азербайджанци показаха своята подготвеност за спокойно взаимно общуване с арменците. В тази връзка Общността се обърна и към интернационалните и районни организации.

В обръщението си към Организацията на Обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) Общността изрази своята угриженост по отношение на опустошаването на азербайджанското културно завещание в Армения, като изиска от ЮНЕСКО да изпрати проучвателна задача за оценка на обстановката и съобщи готовността си да окаже помощ в дейностите, свързни с оценка, отбрана, възобновяване и запазване на азербайджанското културно завещание там. В отговор на направеното послание ЮНЕСКО удостовери, че отбраната на азербайджанското културно завещание на територията на днешна Армения е част от мандата на организацията и че ЮНЕСКО работи по този проблем, употребявайки съответните механизми в тази област.

Трябва да се означи фактът, че етническото пречистване на азербайджанците от актуалните територии на Армения в интервала 1980-1990-та година беше последвано от всеобщо заличаване на азербайджанското историческо и културно завещание там.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР