Общността на бахаите в Иран обхваща около 300 000 души.

...
Общността на бахаите в Иран обхваща около 300 000 души.
Коментари Харесай

Едно ужасяващо зверство: екзекуциите на 18 юни 1983 в Иран

Общността на бахаите в Иран обгръща към 300 000 души. Но за разлика от християните или евреите, те не са публично приети като религиозно малцинство в иранската конституция. Бахайското придвижване поражда в средата на 19 век като отцепническо от шиитския ислям. Тяхната религия предизвиква правилата на равенството сред половете, което през цялото време е отхвърляно от консервативните ирански духовници. Преследването на прогресивните бахайци в Иран стартира още през 19 век, само че се ускорява фрапантно след Ислямската гражданска война от 1979 година.

Шиитските управници на Иран гледат на бахайците като на вероотстъпници и ги третират като жители второ качество. Те стават жертви на арести, изтезания и заграбване на собствеността, религиозните им институции са неразрешени, а дейностите им са прецизно следени. Покрай бруталните репресии по отношение на протестиращите в Иран през предходната година бяха засилени и ограниченията против бахаите.

Световноизвестната поетеса Махваш Сабет е в пандиза единствено поради религията си. Дъщерята на поетесата удостовери в изявление, че собствеността на фамилията ѝ е била иззета. " Баща ми беше заставен да съобщи на управляващите постройка, която беше финансирал тухла по тухла с тежък труд, единствено тъй като сме бахаи ", споделя тя. И описа, че майка ѝ Махваш Сабет е била измъчвана в пандиза.

В памет на екзекутираните дами: #OurStoryIsOne

Още през май интернационалният писателски ПЕН-клуб сигнализира, че по време на разпит коленете на 70-годишната поетеса са били счупени. Рентгеновите фотоси от пандиза удостоверяват, че тя е била неведнъж удряна в стената по време на разпита, което е довело до фрактури. От 2008 до 2017 година Сабет беше в пандиза поради бахайската си вяра. През ноември 2022 година тя още веднъж беше наказана на 10 години затвор, тъй като " не е научила урока си ", както съобщи съдията.

Правозащитници и деятели споделят, че чувствителността на иранското общество към репресиите, осъществявани по отношение на бахаите, е повишена. По случай 40-годишнината от изтезанията на десетте дами, интернационалната общественост на бахаите стартира акцията #OurStoryIsOne. С нея се отдава респект освен на екзекутираните дами, само че и на дългата битка за пълноправие сред половете, която в Иран се води и до през днешния ден.

Материалът е оповестен в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР