Общият устройствен план на Царево се изработва при неактуален кадастър

...
Общият устройствен план на Царево се изработва при неактуален кадастър
Коментари Харесай

АКФ: Подготвят курорт за плаж Корал

Общият организационен проект на Царево се създава при неактуален кадастър в нарушаване на законодателството , алармират от Антикорупционния фонд (АКФ).

В проекта по профилирана карта на плаж " Корал " се планува урбанизация за курорт и допълващи действия . От АКФ са сезирали министъра на околната среда и водите Нено Димов, районния министър Николай Нанков и изпълнителния шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Михаил Киров.

 Сдружение желае инспекция на инспекцията на плаж
Сдружение желае инспекция на инспекцията на плаж " Корал "

ВАП да ревизира правена ли е инспекция въобще

Явните несъответствия пораждат опция за неясноти, злоупотреби и незаконност в ущърб на публичния интерес , пишат от АКФ.

От АКФ упорстват да бъде осъществена инспекция и да бъдат отстранени осъществените нарушавания, с цел да бъде правилно отразена информацията в кадастралната карта, поддържана от АГКК.

 Проверката на плаж
Проверката на плаж " Корал " не демонстрира нарушавания

Има два пешеходни достъпа

Според неправителствената организация при плануваните промени на общия организационен проект на община Царево, който е в процедура, е видно, че върху територията в региона на плаж " Корал ", с отразени дюни по профилирана карта се планува урбанизация за курорт и допълващи действия. Това опонира на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който не разрешава " строителството и слагането на преместваеми обекти и уреди, смяната на предназначението и учредяването на лимитирани вещни права върху преносими (бели) дюни , неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни , попадащи в границите на зона " А ", зона " Б " или в урбанизираните територии на обитаемоте места след границите на зона " А ".

Тази неправда може да помогне да се наруши закона в действания общ организационен проект (ОУП) и навременното ѝ премахване е неотложно в тази връзка .

 Фирмата
Фирмата " Ибердрола " не знае кой е рязал дървета на плаж Корал

Оградили плажа, с цел да не се цапа

От АКФ упорстват и за инспекция на изходните данни, предоставени от Министерство на районното развиване и благоустройство на изпълнителя на плана на Общ устройствен план - Царево - Форум Александрови ЕООД . Министерството би трябвало да ревизира територията на пясъчните дюни в региона на плаж " Корал " и да в профил възможни несъответствия в тази връзка, на чиято основа е позволена неправда при проектираната урбанизирана територия " върху " дюни.

Те цитират, че съгласно Закона за кадастъра и имотния указател, Агенцията по геодезия, картография и кадастър има обвързване да поддържа кадастралната карта и кадастралните регистри в настоящо положение.

Срокът, посочен в Закон за устройството на черноморското крайбрежие е едногодишен след влизането в действие на този закон. Според разпоредбите, екоминистерството дава на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация за пясъчните дюни. До половин година по-късно Агенцията има отговорности да ги отрази в кадастралната карта и в профилираните карти и регистри .

В същия закон в член 6 се регламентира и реда за правене на карти и указател за обекти обществена държавна благосъстоятелност . Според Закона измежду тези обекти попадат пясъчните дюни . За тях би трябвало да се изработят профилирани карти по реда на Закона за кадастъра и имотния указател .

Условията и редът за възлагането, основаването и поддържането на профилираните карти, регистъра и осведомителната система се дефинират с разпоредба на министъра на районното развиване и благоустройството, разясняват създателите на сигнала.

Проверка на правния екип на АКФ в Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) е открила, че съответно са направени и са налични профилирани карти на пясъчните дюни в региона на морски плаж " Корал ". Те са във формат PDF.

Същевременно генерираната карта на кадастрално-административната осведомителна система на АГКК при отбелязване на пласт " дюни " не е нанесена цялостната информацията от профилираната карта , оповестена в уеб страницата на АГКК.

 Частни охранители и служители на реда засилено участват на митинга в къмпинг
Частни охранители и служители на реда засилено участват на митинга в къмпинг " Корал "

Частна компания е оградила близо 120 дка терен, в който попада и единственият път, който води до плажната линия

Според Наредба, която регламентира основаването и поддържането на профилираните карти " Морските плажове и дюните, които не са ситуирани директно зад плажната линия или не попадат върху морския плаж, се нанасят в кадастралната карта съгласно координатите на определящите ги точки , разказани в акта за държавна благосъстоятелност. Морските плажове и дюни, за които няма издадени актове за държавна благосъстоятелност, се нанасят в кадастралната карта съгласно границите им , избрани в профилираните карти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) ", прецизират от АКФ.

По този претекст юристите на фонда считат, че не е изпълнено задължението да се поддържа настоящата кадастрална карта . Информацията в профилираната карта не е нанесена в нужния дигитален формат в кадастралната карта , поддържана от АГКК и е затруднено проявлението на пласт " дюни ".

 Среднощен тараш на палатки за дрога на плаж Обновена
Среднощен тараш на палатки за дрога на плаж " Корал "

Полицаите проверявали за дрога и кошчетата на бебетата

Съответствието на информацията, отразена в профилираните карти и тази, оповестена кадастрално-административната осведомителна система е обществена и публична. Според разпоредба точно профилираната карта обезпечава информация за разработване на устройствени схеми и общи и подробни устройствени проекти .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР