Общият съд на ЕС постанови, че бившият президент на испанския

...
Общият съд на ЕС постанови, че бившият президент на испанския
Коментари Харесай

Европейският съд: Каталунските сепаратисти евродепутати губят имунитета си

Общият съд на Европейски Съюз постанови, че някогашният президент на испанския район Каталуния Карлес Пучдемон, дружно с други двама сепаратистки евродепутати - Тони Комин и Клара Понсати - би трябвало да изгубят парламентарния си имунитет на фона на дългогодишна правосъдна борба за метода, по който Европейският парламент е дал отговор на претенции от испанския Върховен съд, написа европейската редакция на " Политико ".

Испания упорства за събаряне на имунитета на евродепутатите, с цел да ги съди за ролята им в. Пучдемон, Комин и Понсати избягаха от Испания директно след вота и по-късно бяха определени в Европейския парламент.

В Брюксел Пучдемон сподели, че ще апелира решението пред Съда на Европейския съюз . Пучдемон съобщи, че след решението от сряда той не е нито по-близо, нито по-далеч от завръщането си в Испания.

Решението на Общия съд се концентрира върху. Каталунските политици твърдяха, че гласуването, извършено по искане на Върховния съд на Испания, е било политически стимулирано.

Пучдемон и Комин също твърдяха, че починалият президент на Европейския парламент Давид Сасоли съзнателно е отказал да им разреши да защитят имунитета си. В сряда съдът в Люксембург отхвърли тези причини в две обособени решения.

Решението на Общия съд може да проправи пътя за изгонването на евродепутатите в Испания - нещо, което управляващите в Мадрид от дълго време търсят.

Миналата година съдружното държавно управление на Испания, ръководено от социалистите, направи промени в наказателния кодекс, които доведоха до

Това разреши някои дългогодишни заповеди за арест да бъдат анулирани - и Понсати да се върне в Испания за първи път от 2017 година

Понсати беше арестуван за малко от полицията, само че освободен няколко часа по-късно.

Въпреки че Върховният съд на Испания отдръпна обвиняването си за протест против Пучдемон през януари, някогашният президент на Каталуния към момента е преследван от испанските управляващи за закононарушения на утежняващо заграбване и непокорство.

В Мадрид испанският министър на правораздаването Пилар Льоп отговори на решението, като настоя: " Гражданинът Пучдемон би трябвало да се яви в съда ".

Не е ясно какъв брой бързо Испания може да издаде нова европейска заповед за арест на каталунските евродепутати; това може да зависи от това дали Съдът на Европейски Съюз ще одобри да прегледа жалбата на Пучдемон и дали в това време ще възвърне краткотрайно техния имунитет.

Дори в случай че Съдът на Европейски Съюз откаже да прегледа делото, също по този начин остава неразбираемо дали белгийските управляващи ще отговорят на нова заповед за арест на Пучдемон поради
 Каталуния изиска нов референдум за самостоятелност от Испания
Каталуния изиска нов референдум за самостоятелност от Испания

Около 52% от каталунците са срещу независимостта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР