Общият размер на спестяванията в банки на фирмите у нас

...
Общият размер на спестяванията в банки на фирмите у нас
Коментари Харесай

Спестяванията на бизнеса у нас растат скоростно, 5000 фирми имат над 1 млн. лева в банката

Общият размер на спестяванията в банки на компаниите у нас е 41,279 милиарда лв., като на годишна база нарастват със забележителните 21.6%. Тези средства са разпределени в 612 781 депозити. На фона на инфлацията нарастването с над 20% не е толкоз учудващо, само че вземайки поради икономическата обстановка и ниските лихви по заемите, набъбването на депозитите не е за подценяване. То демонстрира още обаче, че парите не се реинвестират в нови вложения в бази, машини, материали или първични материали. 
Прочетете още
Това демонстрират данни за депозитите на нефинансовите предприятия у нас към края на март 2023 година В този бранш попадат всички организации, които са пазарни производители и чиято съществена активност е производството на артикули и/или оказване на нефинансови услуги.

Над 1 млн. лв. има в 5183 депозити на бизнеса у нас. Общата им сума е 24,634 млрд. лева. Това съставлява и най-големият дял на спестявания в чисто изражение с дял от 59.7% от всички депозити. Всъщност нарастването с 20% на всички депозити идва точно от растежа на тези от над 1 млн. лв., който е близо 40% на годишна база. 

Трите бранша с най-големи дялове в общата сума на депозитите за бранша са Търговия; ремонт на коли и мотоциклети (25.3%), Преработваща индустрия (14%) и Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и газообразни горива (10.1%)



На второ място по размер са депозитите с размер сред 200 и 500 хиляди лв., които възлизат общо на 4,930 милиарда лева Парите са разпределени всред 15 778 сметки. 

Ето и систематизиране на всички фирмени депозити по суми и брой: 



Кредитите на компаниите в края на първото тримесечие на 2023 година са 152 хиляди броя, като се усилват на годишна база с 5.2%. Размерът на тези заеми е 42.064 милиарда лв., като се регистрира повишаване със 7.9% на годишна база. На процедура заемите остават с към 1 млрд повече от депозитите на бизнеса. 

Отново, както и при депозитите, в общата сума на заемите доминират тези с размер над 1 млн. лева с дял от 74.7%. Общата им сума е 31,414 милиарда лв., разпределена всред 6027 заема. Това демонстрира, че заемите над тази сума са доста повече, отколкото депозитите. 

Трите бранша с най-големи дялове в общата сума на заемите за бранша са Търговия; ремонт на коли и мотоциклети (29.1%), Преработваща индустрия (22.3%) и Операции с недвижими парцели (9.8%). Към края на март 2023 година в общата сума на заемите доминират тези с размер над 1 млн. лева с дял от 74.7%



Ето и систематизиране на всички фирмени депозити по суми и брой:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР