Общият размер на публичните разходи на европейските страни за смекчаване

...
Общият размер на публичните разходи на европейските страни за смекчаване
Коментари Харесай

Проучване: Загубите на ЕС от енергийна криза ще надхвърлят €1 трилион

Общият размер на обществените разноски на европейските страни за намаляване на енергийната рецесия евентуално ще надвиши 1 трилион евро или Европейски Съюз ще бъде изправен пред сравним спад на Брутният вътрешен продукт и риск от продължителна меланхолия. Това твърди изследването " Европейският енергиен баланс в новата действителност " на съветската частна консултантска компания " Яков и сътрудници ".

Очаква се през 2023 година държавните управления на европейските страни също по този начин да продължат политиката на ръчно ръководство на стопанската система. Или да бъдат принудени да се сблъскат с спад на Брутният вътрешен продукт от 6,5% до 11,5% (с 0,9-1,7 трилиона евро) заради нарастване при вноса на сила, намаляването на производството и износа, както и страничните резултати върху обвързваните промишлености.

" Криза от подобен мащаб е евентуално да провокира увеличение на броя на банкрутите и резултат на доминото във финансовия бранш на стопанската система, спад в потребителското търсене и редуциране на капиталовите стратегии от страна на бизнеса и като цяло да докара до меланхолия ", споделят създателите на отчета, представен от finmarket.ru.

Авторите на проучването отдават главния отрицателен резултат на обстоятелството, че редица от най-енергоемките промишлености, заради дефицит на газ и увеличение на цената на енергоносителите, могат да се окажат неконкурентоспособни като цяло. В взаимозависимост от сюжета на развиване, предприятията в тези промишлености ще бъдат принудени да понижат производството си с 10% до 60% по отношение на равнищата от 2021 година Още в края на 2022 година свиването на Брутният вътрешен продукт заради по-високите цени на силата и техния физически дефицит може да бъде над 1%.

Спирането на предприятия от своя страна ще докара до съкращения на работни места. В сферата на производството на храни пониженията могат да обиден 1,4 млн. души, в целулозно-хартиената индустрия - 800 хиляди души, в металургията и производството на артикули от неметални минерали - надлежно по 600 хиляди души.

За да смекчат най-малко отчасти този сюжет, държавните управления на Европейски Съюз към този момент оповестиха стратегии на стойност над 300 милиарда евро. В изследването обаче се отбелязва, че прогнозните индикатори за интервала 2022-2023 година са доста по-високи.

" Още през днешния ден виждаме двуцифрена инфлация в Европа, затваряне на някои индустриални мощности и увеличение на разноските за обслужване на дълга. Общите разноски на Европейски Съюз за компенсиране на разноските за газ за бизнеса и семействата, спомагателни обезщетения за чиновниците на затворени предприятия, вложения за понижаване на енергийната взаимозависимост и други ограничения през 2023 година може да възлезе общо на 1-1,6 трилиона евро.Това е сравнимо с евентуалната загуба на Брутният вътрешен продукт при липса на деен отговор на рецесията, само че би трябвало да се избегне резултатът на доминото и по-нататъшното намаляване на стопанската система. В същото време интервенциите ще ускорят бюджетния недостиг до 2 трилиона евро в годишно изражение, натоварването на обществения бранш на Европейски Съюз - до 100% от Брутният вътрешен продукт ", обобщава сътрудникът на компанията и съавтор на отчет Елена Кузнецова.

По-рано беше обявено, че в първата част на своето изследване " Яков и сътрудници " означиха, че с цел да отговорят на търсенето на синьо гориво до края на 2022 година, европейските страни ще би трябвало да запазят доставките на газ от Русия или да понижат потреблението му с спомагателни 7-12 милиарда куб. м, което е допустимо единствено при цялостно или отчасти прекъсване на редица браншове. В вероятност 2023 година отводът от съветски газ значи недостиг от 40-60 милиарда кубически метра за европейските страни. м газ, даже при опазване на настоящия ритъм на икономии на газ за цялата 2023 г.Например, количеството от 60 милиарда кубични метра газ е сравнимо с годишното ползване на газ на Франция и Полша взети дружно или с общото годишно ползване на газ за промишлености като произвеждане на торове, нефтохимия, черна и цветна металургия и цялото машиностроене.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР