Общият размер на бюджета на Столичната община за 2021 г.

...
Общият размер на бюджета на Столичната община за 2021 г.
Коментари Харесай

София разтоварва трафика през центъра: Как ще се променя столицата с бюджет от 1.9 млрд.

Общият размер на бюджета на Столичната община за 2021 година е 1,884 милиарда лева От тях 1,375 милиарда лева са средствата за настоящи действия, включително и държавно делегираните действия. Това заяви на конференция при показване на проектобюджета кметът на София Йорданка Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Общо 509 млн. лева е размерът на финансовата стратегия на София. Над 50 % от тях са безвъзмездните средства, привлечени по европейските стратегии. Стратегически цели и стратегическа инфраструктура - това отличава бюджета на София за 2021 година, уточни кметът.

По думите на кмета бюджетът за тази година е фокусиран върху постигането на три стратегически цели.

Какво се трансформира в инфраструктурата

Първата цел е създаване на стратегическа инфраструктура на София без да се понижават, а увеличавайки по отношение на 2020 година средствата за поправки в кварталите, акцентира Фандъкова. 140 млн. лева са планувани за транспортна инфраструктура и реорганизация на трамваен релсов път. В листата с обекти е построяването на нови булеварди - разширението на бул. " Тодор Каблешков ", бул. " Филип Кутев ", Източната дъга, " Ломско шосе ", ул. " Опълченска ", които са част от вътрешните кръгове на града. По думите на кмета с тях София ще има нова транспортна скица с над една трета разтоварен трафик през центъра на града.

На второ място в бюджета за транспортна инфраструктура се оферират основни съществени поправки и реконструкции на разнообразни булеварди и улици в града. Най-голямата реорганизация, която ще стартира през тази година това е трамвайното трасе на бул. " Цар Борис Трети ", от Съдебната палата до " Княжево ". Стойността на плана е над 30 млн. лева Средствата са обезпечени по Оперативна програма " Региони в напредък ", осведоми столичният кмет.

На трето място в бюджета за транспортна инфраструктура - 50 млн. лева са планувани за поправки в кварталите и за пътна сигурност. Кметът Фандъкова напомни, че понижените доходи през 2020 година постановиха актуализация на бюджета, с която бяха понижени със 7 млн. лева средствата за настоящите поправки в града. Сега възвръщаме понижените средства и ги връщаме в бюджета като 10 млн. лева да бъдат предоставени непосредствено на районните кметове за тази активност, акцентира Фандъкова.

През тази година Столичната община ще влага в подземна инфраструктура. Започва осъществяването на първата част от плана за създаване на канализация по Оперативна програма " Околна среда ". Заложени са пречиствателната станция в Кубратово и ВиК инфраструктура в регионите Витоша, Лозенец, Овча купел, Сердика и Банкя. Общо над 30 млн. лева са планувани за създаване на ВиК инфраструктура като 10 млн. лева от тях са обезпечени от страната за връзката сред двата водопровода - Рилския тръбопровод и водопровода от язовир Искър. Тези средства бяха контрактувани сред столичния кмет и държавното управление по отношение на помощта, която Столичната община оказа при безводието в Перник.

Ще има ли повече места в детските градини и ясли

Втората стратегическа цел на бюджета за 2021 година, която би трябвало да бъде реализирана в къс период, е обезпечаване тук-там в детските градини за всички деца от 3 до 6 годишна възраст, сподели кметът. В бюджета са планувани 65,7 млн. лева за създаване, уголемение и съществени поправки на детски градини, ясли и учебни заведения. 45 са съответните обекти за нови здания и уголемение на ясли в 23 региона на София. С тях упованията са, че през тази и идната година е да бъдат отворени общо 185 нови групи, осведоми Фандъкова. Тя сподели, че 1,6 млн. лева са за планиране на 16 нови здания на детски градини, които да бъдат включени в строителната стратегия за идната година. Средствата ще бъдат предоставени на районните кметове, с цел да вършат своите планове.

Над 6 млн.лв. влага Столичната община в построяването на нови учебни корпуси и съществени поправки на седем учебни заведения. 1,5 млн. лева са планувани за създаване на съвременни учебни тоалетни по програмата " София Избира ".

Какво планува за ликвидиране на въздуха

Като трети стратегически приоритет в бюджета на Столичната община кметът открои подобряването на качеството на въздуха и чистотата на града. Общият размер на финансовите вложения, които се отразяват непосредствено на качеството на въздуха е към 200 млн. лева В тях се включва замяна на старите печки, вложения в метрото, в електротранспорта, станции и системи за въздуха. Увеличават се средствата за миене, както и за нови паркове. През тази година започва огромният план за замяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства са малко над 12 млн. лева

Увеличават се средствата за миене, както и площите се усилват с 24 %. Планирана е стратегия за унищожаване на така наречен кални точки в кварталите, които са източник на прахуляк и тиня. Бюджетът по тази стратегия е над 1 млн. лева, осведоми Фандъкова.

По думите й общо 172,5 млн. лева са планувани за дотъкмяване на първите сектори от третата линия на метрото, за нови метровлакове, главен ремонт на остарели метровлакове, както и доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея. Средствата за тези транспортни средства са безплатни и предпазени по Оперативна програма " Околна среда " за възстановяване на качеството на въздуха, а 18,6 млн. лева са лични средства на общината. Предвижда се разширение на метрото към Подуяне и Слатина.

Общо 4,6 млн. лева са за вложения за съществени градски паркове. 11,8 млн. лева са планувани за рекултивация на старите депа и подготовка на цех за едрогабаритни боклуци. Целта е да се преработват строителни боклуци и да получаваме материали, които наново да се употребяват за строителство.

Какво попада в рубрика " Други ограничения "

Столичният кмет дефинира като акцент в бюджета за тази година увеличението на вложенията за уличното осветяване. Те възлизат на над 6,2 млн.лв., което е с близо 4,7 млн.лв. повече по отношение на обновения бюджет за 2020 година С построяването на ново енергоспестяващо улично осветлените в последните седем години Столичната община е икономисала 5 млн.лв. от разноските за електричество и поддръжка, акцентира столичният кмет.

Общо 8 млн.лв. повече от предходната година са планувани за поддръжката и дейностите в общинското опазване на здравето, както и 16 млн.лв. повече за обществени действия. Това са средства, обезпечени през държавния бюджет, означи кметът.

В региона на културата Фандъкова открои завършването през тази година на два доста значими обекта - реконструкцията на минералната баня в Банкя и Топлоцентралата на НДК, т.е. новият център за модерно изкуство. Двата обекта, чието осъществяване ще стартира през тази година са реставрацията на минералната баня в Овча Купел и Късно античния пантеон в Южния парк. Общо 10,6 млн. лева са средствата, които общината влага в културна инфраструктура.

Общо 4,6 млн. лева са планувани за новия бранш цифровизация. Първата огромна система, която следва да бъде приключена, е системата за записване на учениците в първи клас, сподели още Фандъкова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР