Общият индекс на цените на производителя през април 2022 г.

...
Общият индекс на цените на производителя през април 2022 г.
Коментари Харесай

Общият индекс на цените на производителя през април бележи ръст с 3,3%

Общият показател на цените на производителя през април 2022 година се усилва с 3.3% по отношение на предходния месец . Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Повишение е записано в добивната индустрия - с 6.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2%, и в преработващата индустрия - с 2.3%.

По-високи цени на производител в преработващата индустрия се следят при: производството на хранителни артикули - с 5.3%, производството на съществени метали - с 5.0%, обработката на кожи, производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4.7%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 3.1%.

Общият показател на цените на производителя през април 2022 година нараства с 40.2% в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 93.7%, в преработващата индустрия - с 24.9%, и в добивната индустрия - с 22.2%.

В преработващата индустрия доста покачване е регистрирано при: производството на химични артикули - с 34.4%, производството на съществени метали - с 30.9%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 29.8%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 27.1%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 23.4%, производството на хранителни артикули - с 22.3%.
 Снимка 575810
Източник:

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2022 година се усилва с 4.1% по отношение на предходния месец. Повишение е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.7%, в добивната индустрия - с 4.6%, и в преработващата индустрия - с 2.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2022 година нараства с 49.8% в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 90.5%, в преработващата индустрия - с 28.1%, и в добивната индустрия - с 23.0%.

Национален статистически институт регистрира и понижаване на общият индикатор на бизнес климата с 0.7 пункта през май вследствие на по-неблагоприятния бизнес климат в индустрията, строителството и търговията на дребно.

Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се намалява с 0.8 пункта. Това се дължи на влошените упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.
 Снимка 575811
Източник:

Основният фактор, объркващ активността на предприятията, е несигурната икономическа среда, посочена от 61.7% от предприятията. На второ и на трето място остават дефицитът на работна мощ и факторът " други ".

През май съставният индикатор " бизнес климат в строителството " спада с 3.6 пункта вследствие на по-неблагоприятните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ не престават да са главните усложнения за развиването на бизнеса, като през май се следи понижение на негативното влияние на втория и третия фактор.

Относно продажните цени в строителството упованията на мениджърите са те да се покачат през идващите три месеца.
 Повишение на общия индикатор на бизнес климата през януари регистрират от Национален статистически институт
Повишение на общия индикатор на бизнес климата през януари регистрират от Национален статистически институт

Ръст на индикатора е регистриран в индустрията, строителството и търговията на дребно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР