Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)

...
Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)
Коментари Харесай

Производствените цени растат с 3% за година

Общият показател на цените на производител (вътрешен и външен пазар) през март 2018 година остава неизменен по отношение на предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия с 0,4%. В преработващата индустрия не е регистрирана смяна, a при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано понижение с 0,1%, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 1,7% и при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 1,2%, а спад е регистриран при производството на съществени метали - с 1,1%, както и при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 0,9%.

Общият показател на цените на производител през март 2018 година нараства с 3% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,6%, в преработващата индустрия - с 0,7% и в добивната индустрия - с 0,1%.

В преработващата индустрия по-съществен растеж на цените се следи при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6,9%, и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 5,1%, а спад е регистриран при производството на тютюневи произведения - със 7,3%, както и при производството на транспортни средства, без коли - с 2,2%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР