Общият индекс на цените на производител през юни 2019 г.

...
Общият индекс на цените на производител през юни 2019 г.
Коментари Харесай

Заводските цени намаляха с 1.1% за месец

Общият показател на цените на производител през юни 2019 година понижава с 1.1% по отношение на предходния месец, заяви Националният статистически институт.

По-ниски цени са регистрирани в преработващата индустрия - с 1.4%, и в добивната индустрия - с 0.3%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не е регистрирана смяна.

В преработващата индустрия най-значително поевтинява производството на съществени метали - с 3.0%, и обработката на кожи и производството на кожени произведения - с 1.4%. Производството на хранителни артикули нараства с 0.4%, на на питки и на пластмасови и каучукови произведения - с по 0.3%.

Спрямо юни 2018 година заводските цени нарастват приблизително с 0.9%. За година нарастването в енергетиката е със 7.6%, а спад се следи в добивната индустрия - с 6.3%, и в преработващата индустрия - с 0.7%.

В преработващата индустрия най-съществено годишно понижение на цените се следи при производството на съществени метали - със 7.2%. По-съществено повишаване на цените статистиците откриват при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 3.4%, при производството на облекло - с 3.1%, и при производството на хранителни артикули - с 3.0%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР