Общият индекс на цените на производител нараства с 42.5% през

...
Общият индекс на цените на производител нараства с 42.5% през
Коментари Харесай

НСИ: 103% е поскъпнало за година производството и разпределението на ток, топлоенергия и газ

Общият показател на цените на производител нараства с 42.5% през юли 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 103%, преработващата индустрия - с 25.3%, а в добивната индустрия е регистрирано понижение - с 4.3%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).
Общият показател на цените на производител се усилва с 3.8% през юли 2022 година по отношение на предходния месец.
Значителен растеж е регистриран за месец при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 19.3%, а понижение е регистрирано в добивната индустрия - с 14.1%, и в преработващата индустрия - с 2.2%.
Понижение на цените на производител в преработващата индустрия се следи при: производството на съществени метали - с 9.4%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 0.9%, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 0.6%. По-високи цени са регистрирани при: производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 2.9%, производството на химични артикули - с 2.8%, производството на тютюневи произведения - с 1.8%.
В преработващата индустрия доста покачване на цените е регистрирано при: производството на химични артикули - с 46.5%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 31.8%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 30.6%, производството на хранителни артикули - с 28.2%
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се усилва с 8% през юли 2022 година по отношение на предходния месец. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 20.1%. Намаление на цените е регистрирано в добивната индустрия - със 7.8%, и в преработващата индустрия - с 0.8%.
Понижение на цените на производител в преработващата индустрия се следи при: производството на съществени метали - с 11.1%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 1.7%, производството на електрически уреди - с 1.2%. По-високи цени са регистрирани при производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 4.1%, и при производството на химични артикули - с 3%.
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 56.0% през юли 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 101.6%, преработващата индустрия - с 31.4%, и добивната индустрия - с 4.7%.
Спрямо юли 2021 година значително нарастване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на химични артикули - с 66.9%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 56.8%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 31.3%, и производството на хранителни артикули - с 29.2%.
Индексът на цените на производител на интернационалния пазар понижава с 3.4% през юли 2022 година по отношение на предходния месец, а по отношение на съответния месец на 2021 година нараства с 22.2%, ставя ясно от оповестените данни на Национален статистически институт. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР