Общият дълг на жителите на чужди държави към Русия през

...
Общият дълг на жителите на чужди държави към Русия през
Коментари Харесай

Държавите, които дължат най-много пари на Русия

Общият дълг на жителите на непознати страни към Русия през 2022 година се е нараснал с $2,3 милиарда (или 8,7%) и в края на предходната година е достигнал $28,9 милиарда, оповестява. Такива данни разкрива Световната банка  в годишната си обява за статистиката на дълга на разрастващите се страни (Институцията събира тези данни от страните длъжници в продължение на десетилетия - нормално предоставяни от техните финансови министерства и централни банки, само че също по този начин и източници от Банката за интернационалните разплащания и " пазарни данни " ).

Според Световната банка в края на 2022 година общо 37 страни са имали неизплатени отговорности към съветски кредитори. Тези индикатори значат дълга на всички поданици на тези страни към поданици на Русия, предстоящ на погашение във всяка валута, артикули или услуги. Световната банка не разполага с данни за външните задължения на Куба и Венецуела.

Най-големите длъжници на Русия към края на 2022 година са:

 $8.24 милиарда - Беларус;

 $5.86 милиарда $ - Бангладеш;

 $3.75 милиарда - Индия;

 $1.82 милиарда - Египет;

$1.39 милиарда - Виетнам.

Някои от задълженията към Русия, като този на Йемен, датират от началото на 90-те години.

Двустранните задължения към Русия са замразени на едно и също равнище в базата данни на Световната банка от доста години (например Камбоджа - $458 млн. - от 2007 година, Сирия - $525 млн. - от 2011 г.). Липсата на точни данни може да окаже въздействие: да вземем за пример за Сирия индикаторите са оценки на чиновници на Световната банка (самата страна не дава такива данни), видно е от документите на Световната банка.
 Колко нов държавен дълг ще може да емитира страната ни през 2024-а
Колко нов държавен дълг ще може да емитира страната ни през 2024-а

Какво реши Народното събрание при гласуването на Държавния бюджет

Лъвският дял от общия дълг (28 милиарда долара) в края на 2022 година е дълготраен дълг, т.е. изискуем след година или повече (т.е. от 2024 г.). От друга страна, по-голямата част от него съставлява " държавен и държавно обезпечен двустранен дълг, в това число заеми от държавни управления (в този случай съветското правителство) и техните организации, самостоятелни органи и публични експортни заеми организации. "

Що се отнася до дълга към съветски частни кредитори, в това число търговски банки, базата данни на Световната банка съдържа информация единствено за съществуването на подобен дълг към края на 2022 година от страна на длъжници в Аржентина (около $8 милиона), Кот д`Ивоар ($41 милиона) и Турция (50 милиона долара).

През 2022 година, както следва от данните на Световната банка, съветските кредитори са дали почти 4,26 милиарда $ на суверенни и квазисуверенни (под държавни гаранции) кредитополучатели, в това число:

$1,5 милиарда - Бангладеш;

$1,3 милиарда - Беларус;

$867 милиона - Египет;

$505 милиона - Индия;

към $100 милиона - Сърбия, Турция и Узбекистан.

Според Световната банка Русия обезпечава 8% от държавния и държавно обезпечения дълг на Бангладеш. За Беларус този дял е 43%, Индия - 2%, Сърбия - 4%, Сомалия - 15%, Сирия - 15%, Виетнам - 3%, Йемен - 18%. Въпреки че жителите на Беларус взеха назаем 1,3 милиарда $ през 2022 година, те изплатиха 1,6 милиарда $ през същия интервал, което докара до понижаване на общия им дълг към Русия (от съвсем 8,5 милиарда $ на 8,24 милиарда долара).
 Глобалният дълг удари нов връх: $307 трилиона. Какво го подхранва?
Глобалният дълг удари нов връх: $307 трилиона. Какво го подхранва?

Като дял от международния БВП, световният дълг се повиши до 336%

Какви данни за междудържавните задължения разкрива Русия?

Министерството на финансите на Русия обичайно не разкрива данни за съответни страни длъжници. Банката на Русия последно разгласява информация за дълга на нерезиденти към съветски държавни органи към 1 януари 2022 година - тогава той беше оценен на почти $49 милиарда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР