Общият брой на пенсиите, преизчислени през 2020 г. въз основа

...
Общият брой на пенсиите, преизчислени през 2020 г. въз основа
Коментари Харесай

ВАЖНА НОВИНА за преизчисляването на пенсиите

Общият брой на пенсиите, преизчислени през 2020 година въз основа на данните за в допълнение добит от работещите пенсионери застрахователен стаж, надвиши 300 000, като над 260 000 от тях бяха служебно (без подаване на заявление) преизчислени, считано от 1 април 2020 година, написа " Монитор ".

Нова законова рамка

От 1 януари 2021 година беше променена наредбата от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) с регламентиране на два метода за преизчисляване на персоналните пенсии:

1. Служебно преизчисляване на пенсиите, свързани с трудова активност, с в допълнение добит от пенсионера застрахователен стаж в интервала след отпущането, надлежно след последното преизчисляване на пенсията. При този тип преизчисляване на пенсиите работещите пенсионери не подават заявление в териториалните поделения на Национален осигурителен институт.

Преизчисляването се прави от 1 април на съответната година, въз основа на данните за застрахователен стаж в осведомителната система на института, а за самоосигуряващите се лица – въз основа на данните за импортираните осигурителни вноски, които се отнасят за времето до 31 декември на миналата календарна година и които са налични в осведомителната система на Национален осигурителен институт към 1 март на настоящата календарна година. За служебно преизчисляване на трудова пенсия е належащо пенсионерът да е придобил застрахователен стаж през миналата календарна година, без значение от продължителността на този стаж.

Този тип преизчисляване не лишава работещите пенсионери от опцията да подадат заявление пример УП-28 за годишно преизчисляване на пенсията с добит след пенсиониране застрахователен стаж и застрахователен приход. Преизчисляване с в допълнение добит застрахователен приход се прави единствено, ако изчисленият размер е по-благоприятен за заявителя от размера, изчислен при служебно преизчисляване на пенсията с в допълнение добит застрахователен стаж. Очакваният брой на пенсиите, които ще бъдат преизчислени през 2021 година въз основа на данните за в допълнение добит от работещите пенсионери застрахователен стаж без лицата да подават заявки, приближава 300 000.

2. Ежегодно преизчисляване на пенсиите по заявление на пенсионера с в допълнение добития застрахователен стаж и застрахователен приход в интервала след отпущането, надлежно – след последното преизчисляване на пенсията. За този тип преизчисляване пенсионерът следва да подаде в териториално отделение на Национален осигурителен институт заявление за годишно преизчисляване на пенсия за трудова активност по КСО в свободен текст или според пример УП-28, одобрен със заповед на шефа на Национален осигурителен институт.

Пенсията се преизчислява от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката, като се вземат поради наличните данни за застрахователен стаж, а за самоосигуряващите се лица – данните за импортираните осигурителни вноски, които се отнасят за времето до края на месеца на подаване на заявката, и които са налични в осведомителната система на Национален осигурителен институт.

Подадените през предходните години заявки за преизчисляване на пенсия с в допълнение добит застрахователен стаж и застрахователен приход резервират действието си и след смяната на наредбата от 1 януари 2021 година

Пенсиите на тези лица не престават да се преизчисляват един път годишно, от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката.

Служебното преизчисляване, което се прави, считано от 1 април на всяка календарна година, обгръща лицата, получаващи пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване и пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест.

Служебното преизчисляване е напълно в полза на работещите пенсионери, защото дава опция за увеличение на получаваните пенсии вследствие на насъбран застрахователен стаж, добит след пенсионирането. При осъществяване на преизчисляването осигурителният стаж, добит след пенсиониране, се зачита единствено при изискванията на трета категория труд. За осъщественото преизчисляване се постановяват разпоредби, които при поискване се връчват от териториалното отделение, което изплаща пенсията, и са налични на електронната страница на Национален осигурителен институт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР