Общият брой на кандидатите за местните избори е 36 288

...
Общият брой на кандидатите за местните избори е 36 288
Коментари Харесай

36 288 влизат в изборната битка за местна власт

Общият брой на претендентите за локалните избори е 36 288 души. Информацията показа представителят на ЦИК Александър Андреев на постоянния седмичен брифинг с ангажимента, че към сегашния миг данните към момента не са дефинитивни дотолкоз, доколкото тече процесът против тъжби по отвод за регистрация на претенденти.

От кандидатиралите се 36 288 души - 29 515 са претендентите за общински съветници , 1254 се кандидатират за кметове на общини, 5 059 са претендентите за кметове на кметства и 460 е броят на претендентите за районни кметства. Броят на кметства, в които има над 350 поданици и в които ще се проведат идните мести избори е 1968.
 Профилът на идеалния кмет съгласно българите
Профилът на идеалния кмет съгласно българите

Близо 90% дефинират управническия опит за главен фактор

За Столична община има подадени 19 кандидатури за кмет на общината, за Пловдив те са 14 .

В 397 кметства има единствено по един претендент за идните локални избори.

В съпоставяне с 2015 година - общият брой на претендентите за всички типове длъжности е бил 48 084 души . Броят на претенденти за общински съветници през 2015 година е бил 35 772 души, претендентите за кметове на общини - 1 600 души, брой претенденти за кметове на кметства - 10 077 и брой претенденти на региони - 635 души.

Ако до 17 часа през днешния ден някои от претендентите за локалните избори се откаже, локалната коалиция може да предложи различен претендент на негово място. Броят на гласоподавателите, които имат право да гласоподават са 6 227 901 души.

В ЦИК са постъпили 5 сигнала и 32 тъжби против решения на ОИК. От тях 22 тъжби са свързани с регистрация на партии, обединения, локални обединения и инициативни комитети.

Жалбите против решения на ЦИК, постъпили от началото на насрочването на локалните избори, са 14 . Все още са висящи 2 тъжби в Административен съд, свързани с решението на ЦИК по 3 пункта за приемането на протоколите, изборните бумаги и материалите.
 ЦИК не са получавали тъжба от Иванчева
ЦИК не са получавали тъжба от Иванчева

Готови са да я прегледат

До 27 септември, когато стартира предизборната акция, електронните медии са длъжни да дават своите цени и условия на ЦИК и Сметната палата . Ако електронните медии са с районен обсег - на съответната Общинска изборна комисия.

Основните правила по време на предизборната акция са, че при отразяване на акцията следва да бъде посочено кое е платено наличие и кое безплатно, да се означи, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение , акцията следва да бъде водена на български език.

Андреев приканва към етично и толерантно отношение, без да има засягане на правата и престижа на хората и партиите.

В момента ЦИК стартира да преглежда методическите инструкции за секционните изборни комисии. До 30 септември е срокът, в който СИК ще бъдат назначени членовете на СИК . ЦИК одобри решение, с което указва на общинските администрации в случаите, в които има гласоподаватели с неверни, изпълни или заличени адреси да бъдат дописани в изборните описи до предаването на членовете на СИК.
анкета
За локалните избори…
Очаквам кандидатурите с интерес Чакам да стартира акцията Не се интересувам Пак ще се харчат национални пари Какви избори? Виж резултати
Очаквам кандидатурите с интерес

Чакам да стартира акцията

Не се интересувам

Пак ще се харчат национални пари

Какви избори?

В случаите, в които това не е направено и лицето има изборни права за изборите за общински съветници и кметове, да бъде позволено до гласоподаване, като се дописва от СИК след определяне, че лицето има изборни права. Другото решение на ЦИК е обвързвано с реда за предаването на сбърканите протоколи на СИК .

В случаи, че грешките не разрешават установяването на записаните резултати, в този случай се предава сбърканият протокол и против него с решение на ОИК се дефинира член от на ОИК, който предава различен протокол в оригинал, с цел да може той да бъде запълнен с данните, които са избрани в черновата.

Данните и резултатите от гласуването на локалните избори би трябвало да се попълнят на протокола в чернова , с цел да може в истинският протокол да бъдат нанесени към този момент откритите данни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР