Общителен и надарен с голямо красноречие, митрополит Герасим Струмишки е

...
Общителен и надарен с голямо красноречие, митрополит Герасим Струмишки е
Коментари Харесай

България и Македония почетоха 100 години от смъртта на митрополит Герасим Струмишки

Общителен и талантлив с огромно сладкодумство, митрополит Герасим Струмишки е отдал живота си за одобряването на екзархийското дело в Струмишката епархия.
Днес в катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “ в Струмица, над 250 души от България и Македония дружно означиха 100 години от гибелта му. Съвместното честване се организира по самодейност и с финансовата поддръжка на ръководителя на Фондация „ Българска памет “ доктор Милен Врабевски и със съдействието на Български културен клуб в Скопие.
Церемонията бе водена от Негово Високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум, който напълно скоро бе почетен с почетното звание „ Doctor Honoris Causa “ на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. След заупокойната литургияс в памет на Герасим Струмишки, проф. Лизбет Любенова от Института за исторически проучвания при Българска академия на науките показа забавни обстоятелства към неговия живот и дело. На честването в катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “, където са положени и тленните остатъци на митрополит Герасим, участваха голям брой жители, възпитаници и учители от Гоце Делчев, Петрич, Делчево, Струмица, които уважиха паметта на българския свещеник.

„ Нашата задача тук е да създадем поредна крачка към доближаване, побратимяване, с цел да може децата ни да се научат да живеят в любов, съгласие и всяко едно от тях да знае, че би трябвало да прибавя стойност към развиването на личното си общество, без значение от коя страна на границата е. Важно е преди всичко да сме индивиди и чак по-късно да се съобразяваме с едни или други конюнктури, които както нормално са движени главно от стопански ползи “, съобщи доктор Милен Врабевски, ръководител на Фондация „ Българска памет “. Той разгласи и началото на конкурс за есе с мотивиращ награден фонд за младежите от района на Източна Македония, който ще бъде на тематика, обвързвана с живота на митрополит Герасим Струмишки.

Съвместното честване е поредна самодейност за определяне на ефикасен добросъседски разговор и стабилно трансгранично съдействие, което Фондация „ Българска памет “ осъществя. Само преди половин месец (на 16 ноември) над 250 деца от Македония участваха на проведения от Фондацията семинар по „ Предприемачество и високи технологии “ в Делчево. Предстои следващ учебен продан на 60 деца от Македония в Благоевград и София, а през новата година най-изявените възпитаници от района ще посетят Европейския парламент в Брюксел още веднъж с поддръжката на доктор Милен Врабевски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР