Общите запаси от природен газ в ЕС продължават да достигат

...
Общите запаси от природен газ в ЕС продължават да достигат
Коментари Харесай

Преди зимата - колко са пълни европейските газохранилища

Общите ресурси от природен газ в Европейски Съюз не престават да доближават нови исторически " върхове ", надхвърляйки 99%. Доставките от полутечен газ в района започнаха още веднъж да нарастват до рекордни равнища към края на този месец. Газът на фондовата борса в Европа в този момент се търгува за към 540 $ за 1000 куб. метра.

" Газпром " доставя газ за Европа директно през Украйна в размер на 42,4 милиона кубически метра дневно посредством газоизмервателна станция " Суджа ". Според информация от през вчерашния ден от украинска стрпана, подаването на газ през пункта ще продължи до края на 2024 година, защото поръчки за по-късен интервал не са подадени от европейски страни, написа ТАСС.

Към момента европейските подземни газохранилища са запълнени на 99,13% (с 9,05 процентни пункта повече от междинното за тази дата за последните пет години), там има 109,24 милиарда куб.м газ, което е историческият най-много на газовите ресурси в Европейски Съюз.

Европейските страни изпълниха подземните си складове с газ до целевите 90% за отоплителния сезон още в средата на август. Преди това Европейската комисия очакваше да реализира такива индикатори едвам до ноември. Към края на октомври се усилват постъпленията на полутечен природен газ от терминалите в европейската газопреносна система.

В момента потенциалът за регазификация на полутечен газ и по-нататъшното му прекосяване в европейските тръбопроводи е 54% от максимума. Средната цена на газа през септември в Европа е била 417 $ за 1000 куб. м, а през октомври - 513 $ за 1000 куб. м.

Времето тази седмица в Централна и Западна Европа се чака да бъде толкоз топло, колкото и през миналата седемдневка.Делът на вятърната сила при производството на електрическа енергия в Европейски Съюз набъбна до 20% през октомври.
 Едно от най-големите газохранилища в Западна Европа не може да съхранява газ
Едно от най-големите газохранилища в Западна Европа не може да съхранява газ

Поне през идващите няколко дни
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР