Общинско дружество ще получи възможност за кредитиране от Българската банка

...
Общинско дружество ще получи възможност за кредитиране от Българската банка
Коментари Харесай

Общинско дружество иска заем от ББР за 15 милиона лева

Общинско сдружение ще получи опция за кредитиране от Българската банка за развиване. Става дума за Центъра за градска подвижност, което ще може да изтегли заем на стойност 15 милиона лв., с които да запълни зейналата дупка в общинския бюджет поради по-ниските доходи от градския превоз.
Всичко това е допустимо с помощта на отчет, утвърден от Транспортната комисия в Столичния общински съвет. Решението би трябвало да бъде доказано по време на идната сесия на СОС в четвъртък. Докладът е импортиран от общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Георги Георгиев и от Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, който е ръководител на комисията.

Предвижда се ЦГМ да изтегли заем от ББР на стойност 15 милиона лв., които ще бъдат върнати за период от 5 години. Лихвата ще е 3-месечният EURIBOR плюс надбавка от 2 процентни пункта, само че общо не по-малко от 3%. Комисионната по ръководството на заема ще е 0,5 на 100, а комисионът за уговорката - 0.1%. Гратисният интервал по главницата е 9 месеца, пишат от в. “Сега”.

Каква е задачата на заема?

Заради епидемията от COVID-19 бюджетът на Столичната община съществено пострада. Причината - ниските доходи от градския превоз. Секторът понижи оборотите си на работа при започване на епидемията в страната.

" Съпоставката с минали интервали демонстрира, че " Столичен автотранспорт " и " Столичен елекротранспорт " не осъществят доходи на 500 000 лева месечно от продажбата на транспортни документи ", оповестяват вносителите на настояването за кредитиране.

Както към този момент няколко пъти сме посочвали от ФрогНюз евентуално това бе и повода за санкциите за гратисчии предишния месец - кърпене на бюджетни дупки. Припомняме, че в целия град бяха плъзнали чиновници на ЦГМ, които ревизираха дали жителите са с постоянни транспортни документи, само че в това време нямаше опция пътуващите да се снабдят с такива, защото не всички спирки са обезпечени с пунктове за продажба на билети.

От управлението на ЦГМ обявиха, че банковият заем ще бъде употребен за заплащане на заплати в транспортните сдружения.

От ЦГМ признават, че заповедта на кмета Йорданка Фандъкова, с която на водачите в градския превоз бе неразрешено да продават билети, е довела до срив на приходите и че по-късно се е нараснал броят на гратисчиите. В същото време от центъра въобще не регистрират личната си роля в този развой. На съвещанието на транспортната комисията изпълнителният шеф на сдружението Димитър Дилчев не даде ясни и съответни отговори какви ще бъдат дейностите на ЦГМ за излизане от обстановката.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР