Общинският съветник Яшар Асан от 5 месеца държи без правно

...
Общинският съветник Яшар Асан от 5 месеца държи без правно
Коментари Харесай

Общински съветник държи незаконно един от големите пазари в Пловдив?

Общинският консултант Яшар Асан от 5 месеца държи без правно съображение кооперативен пазар „ Столипиново ”, като Община Пловдив не знае за това и назначи инспекция. Темата за пазара в „ Източен ” бе повдигната на днешната сесия на локалния парламент от Ерол Садъков от групата  на „ Браво,Пловдив ”.
Прочетете още
В питането си към градските управляващи той сподели, че  един от най-големите търговски общински обекти в регион „ Източен ” – кооперативен пазар „ Столипиново ”, е място  в което огромна част от жителите на квартала пазарят, а други развиват комерсиална активност. Той е източник на прехранване за десетки фамилии, като има огромно значение за квартал „ Столипиново ”,каза Ерол Садъков на микрофона. Той попита към днешна дата кой стопанисва обекта и взима ли Община Пловдив доходи за него.

Припомняме, че през октомври 2023 година изтече контракта за концесия за обекта от над 4400 кв.м сред Община Пловдив и  „ Пловдивски пазар – Столипиново “ ООД, чийто притежател е Яшар Асан, който сега е общински консултант от Движение за права и свободи.  Тогава локалният парламент отхвърли да възобнови концесията и правните връзки сред двете страни изтекоха преди 5 месеца.

Въпреки това към днешна дата пазарът работи в цялостния си размер, а наподобява никой не знае кой го стопанисва. От Оперативна програма „ Общински пазари ” и регион „ Източен ” обявиха, че обектът не е причислен към тях и нямат отношение.

Ерол Садъков попита има ли Община Пловдив информация кой стопанисва  кооперативен пазар „ Столипиново към днешна дата. Също по този начин дали има правно съображение за това и получава ли градската администрация наем за него.

„ Пазарът е доста значим за квартал „ Столипиново ” и хората би трябвало да имат спокойствието да работят там. До мен доближават информации, че те заплащат, само че не им се дават квитанции. В същото време има безпокойство, че тези пари вместо да влизат в бюджета на Община Пловдив, се дават на трети лица, които нямат право да се разпореждат с пазара.  Това с изключение на, че е загуба за Община Пловдив, бизнесът на хората на процедура не е предпазен ”, разяснява пред кореспондент на TrafficNews Ерол Садъков.



От Общинска благосъстоятелност обявиха,  в Годишната програма  за предписание с общинска благосъстоятелност за 2024 г, парцелът е комплициран в графата за отдаване чартърен за нежилищни парцели, като се чака скоро да бъде разгласен търга за него.  Те обявиха, че ще създадат инспекция дали обектът се употребява без право от някого.

Пред TrafficNews общинският консултант Яшар Асан удостовери, че той се грижи за пазара.

„ Аз съм го построил този пазар. Не мога да го оставя да се унищожи и и  80 души да отидат на улицата. Плащах 20 години наем на общината за него,  сега няма по какъв начин защото чакаме да пуснат търга ”,  съобщи Яшар Асан. По думите му той  само се грижи за сигурността, като е наел защита на пазара, с цел да пази стоката на търговците.  

Попитан дали той събира наеми, той сподели, че хората заплащат за защита, само че не и за наеми. На въпрос дали дават парите за защитата на него,  той отговори – „ това е малко по-сложно ”.

На пазара в Столипиново има над 100 обекта, като също така има маси сред тях. Наемите стартират от 200 лв., като стигнат до 2000-3000 лв., съгласно размера на обекта.  През 20-годишната концесия компанията на Яшар Асан плащаше по 20  150 лв. на година на Община Пловдив.

В момента няма изясненост на кого и по какъв начин заплащат търговците, с цел да употребяват пазара, който е общинска благосъстоятелност.

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР