Общинският съветник от Спаси София“ Борис Бонев избяга от Комисията

...
Общинският съветник от Спаси София“ Борис Бонев избяга от Комисията
Коментари Харесай

Борис Бонев избяга от комисията, която решава да се премести Паметника на Съветската армия

Общинският консултант от „ Спаси София “ Борис Бонев избяга от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, на която е член.

По самодейност на общинските съветници от Демократична България и ГЕРБ в СОС беше препоръчано паметника да бъде изместен. За Бонев обаче явно това не е толкоз значимо, откакто не е намерил време да участва на комисията, даже в случай че не взе участие в дебата, то най-малко да даде гласа си. 

Припомняме, че от началото на съветската инвазия в Украйна този памтенки стана сцена за всеобщи митинги. Не един път беше изрисуван в цветовете на украинското знаме, а единствено преди дни плочата беше счупена.

Комисията по просвета към СОС при отчет, с който разпореди на кмета на София да изиска от страната да реалокира монумента и да  разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от интервала на социализма към Националната изложба или върху различен подобаващ терен отвън централната градска част на София.

Докладът за премахването на монумента е от „ Демократична България “ и е импортиран за разглеждане преди три години. Подкрепата в този момент идва от ГЕРБ, откакто водачът на партията Бойко Борисов прикани съветниците да поддържат премахването му.

В отчета е записано, че се изисква от регионалния шеф на София да „ предприеме всички нужни в действителност и правни дейности “ по преместването на паметника.  

Още през март 2020 година общински съветници внесоха отчет до ръководителя на Съвета с предложение за пренасяне на паметника, който по този начин и не беше придвижен в комисиите на Съвета до през днешния ден.

В собствен отчет още от 2020 година общински съветници показват, че монументът е рисков за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина. Там е посочено още, че монументът се приема противоречиво от жителите и гостите на София. За мнозина - жертвите на репресиите на комунистическия режим и техните близки, той е афектиран и съставлява безчинство над паметта на нацията ни.

„ Освен от българския законодател, този човеконенавистен режим е наказан и от Европейския парламент посредством резолюцията „ Европейската съвест и тоталитаризма “, призната през 2009 година, която „ уверено и недвусмислено осъжда всички закононарушения против човечеството и всеобщото нарушение на правата на индивида от страна на всички тоталитарни и властнически режими “, означават още вносителите.   

„ Заседание на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. Обсъжда се преместването на Съветския тотем. Гласува се предлагането.

Отсъства Борис Бонев “, написа Асен Генов във Facebook. 



Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР