Общинският съветник от БСП Диана Тонова се обърна към кмета

...
Общинският съветник от БСП Диана Тонова се обърна към кмета
Коментари Харесай

Диана Тонова от БСП - София пита защо улица в „Панчарево“ е широка 1,5 м вместо законните 4 м

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Диана Тонова се обърна към кмета на София Йорданка Фандъкова да спомага районният кмет на „ Панчарево “ Николай Гюров да отговори на запитване от преди година за какво сектор от ул. „ Искър “ в м. “Михово тресавище “ е необятен 1,5 м, вместо отредените 4 м, поради солидна ограда на частен парцел, която навлиза в улицата.

„ Казусът е публично важен, става въпрос за незаконосъобразно заграбване на парцел обществена общинска благосъстоятелност - улица от една страна и за неприемливо безучастие и отвод да се приложи закона от страна на кмета на регион „ Панчарево “ от друга ”, отбелязва Тонова, която е и заместник-председател на Постоянната комисия по стопанска система, благосъстоятелност и цифрова промяна на СОС.

Тя напомня, че съгласно утвърдената регулация, улицата би трябвало да бъде с широчина 4 метра. През 2013 година притежателят на парцела в противоречивия сектор построява ограда, която попада в настоящата улична регулация. Направен е опит за нанасяне на парцела в този му тип в Кадастрална карта и кадастрални регистри на гр.София, на който е предписан отвод с претекста, че в Кадастралната карта не са отразени поземлените парцели в сходство с показаните към заявката документи, в това число документите за благосъстоятелност.

В отговор на питане, по отношение на подхванатите дейности от регион „ Панчарево “ за отбрана на общинската благосъстоятелност в процедурата по изменение на КККР на гр. София в този сектор, кметът на региона дава отговор че „ Изменението не трансформира местоположението и целостта на плануванаъа улица, според утвърждения регулационен проект “, т.е. същата следва да е с широчина от 4 метра, както и че за парцела не са налице сметки по регулация и проектът няма отношение към построената ограда, като не санира статута й по отношение на условията на Закон за устройство на територията.

„ На място се вижда, че от 4-метровия път по настоящия регулационен проект, в противоречивия сектор няма повече от 1.50 м. широчина. Изградената пред частния парцел ограда е отчасти солидна и към нея по пътя се минава съвсем заднишком “, изяснява Диана Тонова.

Ето за какво общинският консултант от Българска социалистическа партия пита по кой регулационен проект е осъществено трасирането с протокола от 2013 година и каква е ширината на улицата в сектора пред парцела, както и на какво се дължи разминаването в отговорите на кмета на регион „ Панчарево “ от 2016 и 2021 година, по отношение на изменението на местоположението и параметрите на улицата, както и местоположението на поставената ограда.

Тонова слага и въпроса по какъв начин във въпросния сектор улица „ Искър “ е станала от 4 м на 3,40 м, а на място е не повече от 1,50 м, а районният кмет не е установил завладяване на общинския парцел.

Тя желае да знае има ли позволение за градеж на солидната част от оградата - над 60 см пиедестал и в случай че няма издадено такова, подхванати ли са дейности по премахването й.

“Ще предприеме ли администрацията на регион „ Панчарево “ дейности по възобновяване собствеността на Столична община върху съответната част от ул. “Искър “ във тип, местонахождение и целокупност, според настоящия регулационен проект ”, пита Диана Тонова и напомня че за последното през март тази година шефът на Дирекция „ Общински строителен надзор “ е дал инструкции на районния кмет Николай Гюров да бъде стартирано административно произвеждане за унищожаване на плътната ограда, навлизаща в улицата, построена в нарушаване на Закон за устройство на територията.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР