Общинският съветник от Браво, Пловдив Борислав Инчев постави три въпроса

...
Общинският съветник от Браво, Пловдив Борислав Инчев постави три въпроса
Коментари Харесай

Борислав Инчев с питане към кмета за ценните сгради , „Браво, Пловдив” предлага фонд за спасяването им

Общинският консултант от „ Браво, Пловдив ” Борислав Инчев сложи три въпроса към кмета Костадин Димитров и управата на града  по отношение на скъпите здания под тепетата. Той употребява като мотив проблема със постройка, която се намира на ул. „ Цар Иван Александър “ № 2, която ще бъде разрушена от новите  й притежатели.  
Прочетете още
„ До 2012 година къщата се намира в листата на Националния институт за недвижимо културно завещание ( НИНКН), където попада като индивидуален монумент на културата. След това статутът и е изменен и тя бива включена под общ знаменател.  Къщата е един от най-добре непокътнатите мостри на архитектурата в Пловдив от началото на 20-ти век. Съвсем скоро, обаче следва постройката да бъде съборена, а на нейно място най-вероятно ще се появи нова многоетажна постройка. Дали фасадата и ще се „ приближава “ до визията на старинна къща или ще има нов актуален аспект ще стане ясно, когато вложителят внесе своя план ”, сподели Борислав Инчев.  Той подсети, че постройката се има от юридическо лице, което към този момент има издадено позволение за събарянето й, като е въпрос на време това да се случи.

„ Знам, че в НИНКН има направен указател на всички самостоятелни и групови монументи на културата в град Пловдив, само че не знам дали община Пловдив разполага с него и от кой момент е последната му актуализация ”, сподели общинският консултант от „ Браво, Пловдив ”.

Трите въпроса, които той сложи са ”

1)Разполага ли Община Пловдив със лист или указател на всички самостоятелни и групови монументи на културата в град Пловдив?

2)Разполага ли община Пловдив с подобен лист и на всички къщи и здания, които са нейна благосъстоятелност или в които тя е в съсобственост, без значение от % на идеалните елементи, които тя има?

3)Има ли осъществени от страна на община Пловдив архитектурни заснемания на избрани къщи или здания, които са нейна благосъстоятелност и в случай че има осъществени такива заснемания апелирам да ми предоставите подробна информация за кои къщи става въпрос и на кои адреси се намират?

В умозаключение той сподели, че откакто получи отговорите на поставените от него въпроси, които са с изключителна социална значимост, от групата на „ Браво Пловдив ” ще създадат и съответно предложение.

То е за основаване на специфичен фонд, който да служи за осъществяването на архитектурни заснемания и градивни обследвания.

„ От наша страна ще има подготвеност и за инициирането на съответните нормативни промени, които да основат по-голяма сигурност в опазването на недвижимото културно завещание на Пловдив ”, съобщи Инчев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР