Общинският съвет в Пловдив даде зелена светлина село Белащица да

...
Общинският съвет в Пловдив даде зелена светлина село Белащица да
Коментари Харесай

Пловдив каза “да“ за присъединяването на Белащица

Общинският съвет в Пловдив даде зелена светлина село Белащица да се причисли към регионалния град, в случай че референдумът в обитаемото място бъде с позитивен отговор. Общинските съветници одобриха точката с безусловно болшинство, макара и Йордан Василев от Българска социалистическа партия да изиска да бъде отсрочена, с цел да се направи инспекция в ГРАО на подписите в подписката.
Прочетете още
От инициативния комитет участваха в залата на локалния парламент, като посрещнаха решението с овации. Техен представител стимулира настояването им за присъединение към община Пловдив, като посочи редица проблеми в селото, измежду които кариерите, почистването и инфраструктурата. 

Очаква с е и решение на общинския съвет в „ Родопи ” за осъществяване на референдума, евентуално обаче там то няма да бъде признато, каквито са предварителните настройки на инициативния комитет. Въпреки това, водещото решение обаче е така наречен приемаща община. Областният управител  би трябвало в тримесечен период да насрочи и референдума.

Въпросът на референдума, който се чака в селото Родопската яка ще бъде:

„ Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се причисли към Община Пловдив? “ 

В претекстовете към предлагането е записано, че към сегашния миг огромен брой от популацията на село Белащица работи в Пловдив:

„ Присъединяването към Община Пловдив ще сътвори предпоставки за подобряването на транспортните връзки, вложения в нови инфраструктурни планове и не на последно място – до увеличение на бюджетните субсидии. Не е нито стопански, нито обществено преференциално толкоз близки и непроменяемо свързани обитаеми места да бъдат част от територията на разнообразни общини. Времето потвърждава, че това не е рентабилно за техните поданици и е неотложно да бъде осъществена смяна, която да даде опция  Пловдив и близките села да развиват с ускорени темпове съдействието между тях като неразривно свързани обитаеми места от територията на една община. Още повече, че сред тях и гр. Пловдив има открита многогодишна и естествена обществена, икономическа, политическа и демографска взаимозависимост, а разделеността им в разнообразни общини пречи на естественото развиване на връзките сред тях. От друга страна Община Пловдив има  неоспорим интерес от присъединението на нови общински терени към своята територия с оглед привличане на нови вложения, а също и с оглед бъдещото икономическо развиване ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР