Общинският съвет в Монтана отказа произвеждането на местен референдум в

...
Общинският съвет в Монтана отказа произвеждането на местен референдум в
Коментари Харесай

Общинските съветници в Монтана отказаха референдум за фотоволтаици на язовир Огоста

Общинският съвет в Монтана отхвърли произвеждането на локален референдум в язовир Огоста да бъде построена фотоволтаична централа за производството на електрическа енергия. В решението се показва, че въпросът не е от локално значение и не е от подготвеност на органите на локалното самоуправление в община Монтана. 
„ Язовир Огоста е 100 % държавна благосъстоятелност. Въпросът за неговото прилагане е от национално, а не от локално значение. Той е стратегически обект с национално значение. Язовирът се намира на територията на общините Монтана и Берковица ”, разясни пред съветниците кметът Златко Живков.
Инициативен комитет внесе подписка в община Монтана за локален референдум по следния въпрос „ Съгласни ли сте язовир Огоста да не бъде употребен за създаване на слънчева фотоволтаична централа за производството на електрическа енергия на неговата територия ”. Подписката е подкрепена от 7400 души.
„ Некоректни записи – 2201, това е близо една трета от подписката, която е неточна, включително: неверни данни в ЕГН – близо 1000; брой лица, които нямат непрекъснат адрес на територията на община Монтана – 548; брой повторени лица в записа – 232. Нека да дадем право на държавните органи да се произнесат дали в последна сметка това е правилно или неточно “, уточни Златко Живков.
С цялостно единогласие съветниците поддържаха решението, което зачете ръководителят на общинския съвет Иво Иванов.
" Отказва произвеждането на локален референдум по въпроса „ Съгласни ли сте язовир Огоста да не бъде употребен за построяването на слънчева фотоволтаична централа за произвеждане на електрическа енергия на неговата територия, защото не са налице предпоставките на член 26, алинея 1 от Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, а точно – въпросът не е от локално значение и не е от подготвеност на органите на локално самоуправление в община Монтана. Това гласуваме. 29 дали своят вот, 29 - „ За “. Становището се приема и отхвърляме провеждането на подобен референдум по по този начин заложения въпрос “, сподели Иванов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР