Общинският съвет в Гълъбово е одобрил текст на споразумение за

...
Общинският съвет в Гълъбово е одобрил текст на споразумение за
Коментари Харесай

ТЕЦ "Брикел" ще гори отпадъци по договор с тайни клаузи с община Гълъбово

Общинският съвет в Гълъбово е одобрил текст на съглашение за подписването на контракт с Топлоелектрическа централа " Брикел " на Христо Ковачки за изгаряне на боклуци. Това е станало на изключително съвещание на съвета, извършено още на 6 юни, само че до този миг съглашението не е обществено оповестено. Това оповестява уеб сайтът " За истината ".

В същото време съгласно мнение на Районната ревизия по околната среда и водите в Стара Загора, Топлоелектрическа централа " Брикел " може да стартира да изгаря боклуци без Оценка за влияние върху околната среда, т.е. без разбор по какъв начин тази активност би се отразила на хората и природата в региона.

От " Грийнпийс България " към този момент показаха паниката си, че промяната на горивото в една от най-остарелите механически и морално въглищни електроцентрали в страната може да докара до още по-сериозни екологични проблеми от тези, които Топлоелектрическа централа " Брикел " провокира и сега в Гълъбово като главен замърсител на въздуха там. Общината заема

първото място в печалната ранглиста

на градовете с най-замърсен въздух в България. А главен проблем за популацията на Гълъбово е и високата запрашеност на въздуха, източник на която е Топлоелектрическа централа " Брикел ".

В текста на съглашението (виж прикачения файл), признато от Общинския съвет в Гълъбово, се разказват отговорностите на двете страни в бъдещите им договорни връзки. Сред задачите преди всичко е записано даването от общината за изгаряне в " Брикел " на смеси, получени след механично отнасяне на боклуци и модифицирани горими боклуци или така наречен RDF.

Проект на съглашение

Като по-дългосрочна цел на партньорството е подобряването на качеството на атмосферния въздух в района. Общинските съветници виждат и опция за оползотворяване на битовите боклуци от общината и икономисване на средства за превозването им до Регионалното хранилище край старозагорското с. Ракитница.

Договорът ще бъде подписан в едноседмичен период от приемането на нужните административни документи, в това число и на новото Комплексно позволение на " Брикел " което съгласно стр. 2 от съглашението би трябвало да бъде издадено през октомври т.г. То би трябвало да регламентира оползотворяването на

не по-малко от 500 хиляди т. боклуци годишно.

В съглашението е записано още, че след безвъзмездното отнасяне на 100 хиляди тона боклуци в продължение на една година от сключването на контракта, двете страни ще договарят за нови количества като техния размер, цени и периоди на доставка ще бъдат в допълнение конкретизирани.

Важна детайлност е, че община Гълъбово поема уговорката да спомага с експертна помощ за смяната и актуализацията на Комплексното позволение на сдружението на Христо Ковачки.
Още по-интересни са отговорностите на общината, зписани в други 4 точки от съглашението и с сдружението на Ковачки.

 В протокола от изключителното съвещание на Общинския съвет в Гълъбово решението за одобрение на съглашение с Топлоелектрическа централа
В протокола от изключителното съвещание на Общинския съвет в Гълъбово решението за одобрение на съглашение с Топлоелектрическа централа " Брикел " е под номер 626

Според тях

локалната администрация няма право да дава публичност

" на обстоятелства и условия с темперамент на вътрешна загадка за сдружението, както и да разгласява данни, диалози и преписка сред страните, свързани с осъществяването на контракта ", който следва да бъде подписан. Тази уговорка звучи необичайно в случай, че изгарянето на боклуци е тематика с висок публичен интерес, защото е директно обвързвана с чистотата на въздуха.

Във финалните клаузи на съглашението категорично е записано, че то се приключва, в случай че " Брикел " не получи до декември 2019 година Комплексно позволение да изгаря 500 хиляди т. боклуци годишно.

Според кмета на Гълъбово Николай Тонев, който най-вероятно ще се бори и за идващ мандат на поста си, общината има желание да се включи непосредствено в

доходоносн ата търговия с боклуци.

За тази цел Тонев възнамерявал да изиска позволение от Общинския съвет в града за изтеглянето на банков заем, който да влага в сепарирането на боклуци и построяването на апаратура за преправка на RDF. А получената суровина, надалеч по-чиста от въглищата в Източно-маришкия басейн, да предлага за изгаряне освен в Топлоелектрическа централа " Брикел ", само че и в други фабрики, в това число и в централата на американската компания " AES ", която също се намира на територията на община Гълъбово.

В обявата на " За истината " се твърди, че макар предварителната спогодба за изявление с изпълнителният шеф на " Брикел " Яни Павлов след края на лятната му отпуска, той и досега не дава отговор на мобилния си телефон. От диалога с него е трябвало да стане ясно изгарят ли сега в централата боклуци или не.

С безмълвие е реагирала и Регионалната ревизия по околната среда и водите в Стара Загора, до която са били изпратени въпроси дали сдружението на Христо Ковачки към този момент изгаря боклуци в Топлоелектрическа централа " Брикел ", ще получи ли ново сложно позволение и дали на компанията е наложена глоба за последното замърсяване на въздуха в Гълъбово при започване на лятото.

От " Грийнпийс България " наскоро оповестиха Доклад за най-големите източници на замърсяване със серен диоксид в света. Според констатациите, отразени в него, България единствена в Европейския съюз се подрежда в листата на 20-те най-замърсяващи страни в света.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР