Общинският съвет няма да гласува предложението за увеличаване на капитала

...
Общинският съвет няма да гласува предложението за увеличаване на капитала
Коментари Харесай

Общинският съвет на Варна няма да гласува скритата приватизация на Пловдивския панаир в полза на Гергов

Общинският съвет няма да гласоподава предлагането за увеличение на капитала на " Пълдин Туринвест “ АД посредством апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на " Международен панаир Пловдив “. Председателят на локалния парламент Тодор Балабанов предложи точката да отпадне от дневния ред на днешното съвещание с претекста, че е получено писмо от Министерство на стопанската система, съгласно което, в случай че се вземе решение за прекачване, биха се нарушили наредбите на Закона за приватизация и следприватизационен надзор (ЗПСК) . Предложението за апортиране на акции беше направено от " Пълдин Туринвест “ АД.

Припомняме, че посредством докладна бележка варненският кмет Иван Портних предложи на общинските съветници да прегледат на днешното си съвещание концепцията, препоръчана му от пловдивския предприемач Георги Гергов, за предписание с общинския дял от 29% в " Международен панаир Пловдив ".
 Отново: Мирише мощно на институционален опит Гергов да вземе Пловдивския панаир Отново: Мирише мощно на институционален опит Гергов да вземе Пловдивския панаир
Общинските съветници на " Демократична България " в Пловдив и Варна приканиха министъра на стопанската система Даниела Везиева да ревизира дали въ...

Към сегашния миг капиталът на " Международен панаир Пловдив “ АД е разпределен сред " Пълдин Туринвест “ АД (50,36%), Община Варна (29%), страната посредством министъра на стопанската система (20,63%) и други акционери (0,01%).

Ако апортът на варненските дялове от компанията, пожелан от Гергов, се случи, той на процедура ще усили въздействието си в панаира от 50.3% на 79.3%. А това ще му даде опция даже и при изискуемо квалифицирано болшинство.

С самодейността си в услуга на Гергов кметъ

В писмото на министъра се показва, че прехвърлянето на акции, благосъстоятелност на общината, на физически или юридически лица с под 50 на 100 държавно и/или общинско присъединяване в капитала, каквото е " Пълдин Туринвест “ АД, гр. Пловдив, законодателят е дефинирал като приватизация. Редът и изискванията за осъществяване на приватизация са изчерпателно регламентирани в ЗПСК.

Според министерството " вземането на решение от Общинския съвет – Варна за предписание, посредством апортна вноска, с притежаваните от общината акции от капитала на " Международен панаир Пловдив “ АД ще има прехвърлителен резултат във връзка с акциите и би могло да се одобри по своята правна характерност като дисимулирано приватизиране на акциите от капитала " Международен панаир Пловдив “ АД “.
 “Възраждане: Общинският съвет във Варна обслужва олигархични ползи (ВИДЕО) “Възраждане ": Общинският съвет във Варна обслужва олигархични ползи (ВИДЕО)
Мнозинството в Общинския съвет на Варна през последните 10 години обслужва олигархични и мафиотски ползи, които ограбват общински...

" При гласоподаване на включената в дневния ред точка, касаеща акциите на Община Варна в " Международен панаир Пловдив “ АД, гр. Пловдив, ще се основат предпоставки за заобикаляне на закона и допускане нарушаване на открития ред за осъществяване на приватизационна договорка “, се споделя още в писмото.

" Не без значение е фактът, че с гласуването на едно такова решение от страна на Общински съвет – Варна за прехвърлянето на акциите посредством апортна вноска в " Пълдин Туринвест “ АД ще се допусне придобиването от страна на последното на мажоритарно присъединяване в " Международен панаир Пловдив “ АД и опция то да взема еднолично всевъзможни решения от компетентността на Общото заседание, без да може да се отбрани общественият интерес при гласоподаване – на страната и на Община Варна. Съгласно в този момент настоящия правилник на " Международен панаир Пловдив “ АД, решенията на Общото заседание се одобряват с болшинство от 2/3 “, написа още в писмото на министъра на стопанската система Даниела Везиева.

Общинските съветници изключиха от дневния ред и точката за основаване на безплатно право за прилагане върху 16 дка общински парцел в кв. " Галата “, за който има предложение да бъде трансфорат в парк. Аргументът е, че теренът е обществена общинска благосъстоятелност и Общинският съвет не може да се разпорежда с него.

Какво се случи?

Отново в играта влезе така наречен Дупка във Варна - празен терен в идеалния център, добит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, поради които той не може да строи. При второто държавно управление на Бойко Борисов имаше опит Варна да получи безплатно част от държавния дял в Пловдивския панаир, с цел да го размени против Дупката. Тази концепция пропадна след вдигналия се звук.
 Нинова: Няма да се прегърна с Гергов Нинова: Няма да се прегърна с Гергов
Разбрах,че Георги Гергов през вчерашния ден е коментирал наша среща. Обещала съм да не оставям нито една операция без отговор и да знаете истинат...

След сигнал на Демократична България обаче изненадващо се оказа, че подарените от страната 29% в Панаира към момента са владеене на община Варна.

Портних стимулира прехвърлянето на акциите с компликациите на Панаира през пандемията - не се организирали изложби, липсвали други действия и така нататък А " Пълдин Туринвест " била много по-сигурна компания, предложила доста повече благоприятни условия за развиване. Предложението на Портних до Варненския общински съвет е предшествано от заявление на Гергов за прекачване на каузи със същите пояснения.

Община Пловдив има роля дотолкоз, доколкото има 25% от " Пълдин Туринвест ". При нарастването на капитала на това сдружението делът ѝ ще намалее. Но и да се възпротиви община Пловдив, гласът ѝ не е решителен. Любопитно е, че преди години, по подобен метод - посредством нарастване на капитала - община Пловдив загуби контрола над " Пълдин Туринвест "

Иначе Дупката във Варна си стои все по този начин - въпреки че през 2018 година, при третото държавно управление на ГЕРБ, общината я откупи от Гергов. Парите бяха обезпечени от държавния бюджет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР