Общинският съвет на Вилнюс одобри демонтирането на скулптурната композиция на

...
Общинският съвет на Вилнюс одобри демонтирането на скулптурната композиция на
Коментари Харесай

Вилнюс маха Паметника на съветските воини в гробището Антакалнис, под въоръжените автоматчици няма гробове -

Общинският съвет на Вилнюс утвърди демонтирането на скулптурната комбинация на мемориала на руските бойци, вдигната на гробището Антакалнис в руско време, заяви телевизионният канал LRT. При гласуването 39 души от локалния парламент са били за, 3 срещу, а един се е въздържал.

В Антакалнис са заровени руски бойци, а кметът на литовската столица още при започване на полемиката уточни, че надгробните плочи на заровените там воини няма да бъдат пипани, ще бъде отстранен само скулптурния отбор от 6 гранитни фигури на воини с автомати, под които никой не е заровен. В понеделник литовският отдел за културно завещание изключи шестте фигури руски бойци от листата на предпазените културно-исторически полезности.

Ръководството на литовската столица към този момент е почнало диалози със строителната компания „ Гринда “ за ремонт на гранитните воини и това ще се случи още през лятото.

Литва, както и останалите балтийски републики се борят с едно съзнателно създавано събитие – поддържане на фетиш към руската войска на обществени места, които нямат нищо общо с естествените практики на погребения и респект към починалите. Според кмета Ремигиус Шимашюс руските управляващи съзнателно са правили погребения даже на площадите в градовете, с цел да трансфорат тези места в места на фетиш. „ Имахме погребения на пл. „ Кудирка “, както знаете, и, надлежно руснаците желаеха да се отнасяме към този площад като към гробище, макар, че това си е просто градски площад. В същото време на самите гробища са създали един площад, под който няма заровени, надлежно ние можем да го третираме като елементарен площад и да премахнем паметниците. “ – разяснява Шимашюс.

Кметът на Вилнюс дава обещание „ човечен “ ремонт на гранитните фигури без взривяване и накъсване „ Със сигурност няма да го създадем брутално, ще бъдат демонтирани по метод, който да е оправдателен и явен. Ние не сме изкуствоведи, с цел да оценяваме паметника по наличие, ще го демонтираме по този начин, че да не бъде развален. “ – добави Шимашюс.

На 13 май Общинският съвет на Рига реши да демонтира паметника на руските бойци в Парка на успеха в латвийската столица. За събарянето на паметника гласоподаваха 39 депутати, срещу бяха единствено 13. Малко по-рано латвийският парламент се отдръпна от съглашението с Русия за опазване на военни монументи, което отстрани последните законови спънки за разрушаването на паметника на руските бойци в Рига.

Войната на Русия против Украйна провокира следващата война в балтийските страни - войната на паметниците. Властите на Латвия, Литва и Естония считат, че знаците от руската ера към този момент нямат място в техните страни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР