Общинският съвет на Варна забрани със свое решение влизането на

...
Общинският съвет на Варна забрани със свое решение влизането на
Коментари Харесай

Забраняват колите в Морската градина

Общинският съвет на Варна забрани със свое решение влизането на коли в Морската градина, след като одобри окончателния план за актуализация на Генералния проект за организацията на придвижването в града.

Ще бъдат върнати КПП-тата в парка и ще бъдат сложени забранителни знаци за достъп на коли. Ограничението няма да важи за живущите в „ Салтанат “ по сегашен адрес. Зареждането на заведенията ще става в избран часови период.

Предвижда се въвеждане на възбрана с пътни знаци на кръстовищата на бул. „ Княз Борис I ” със сп. „ Акациите “ и сп. „ Делфинариума “ в посока Златни пясъци.

Освен живеещите в зоната в Морската градина ще могат да влизат с колите си също и хора с документ за неработоспособност. Достъпът ще се реализира въз основа на особено издадени от Община Варна пропуски със период на годност най-много 1 година, написа морето.нет.

Автомобилите на Министерство на вътрешните работи, Спешна здравна помощ, Пожарна и спешна сигурност ще имат безграничен достъп. Такъв ще имат и спешни екипи на ВиК, Енерго-Про и други, когато работят по премахване на повреда. Автомобили, зареждащи комерсиалните обекти, ще могат да влизат в интервала от 05:00 часа до 08:00 часа.

Генералният проект съставлява нормативен акт и след приемане предстои на неотложно осъществяване, разяснява ръководителят на Общински съвет Тодор Балабанов.

Ако днешното решение не бъде обжалвано, то би трябвало да влезе в действие в 3-дневен срок след публикуването му на интернет страницата на Общинския съвет.

Някои от съветниците показаха терзание, че може да се злоупотреби с опцията за достъп по сегашен адрес и внезапно доста хора да се окажат регистрирани като живущи в региона без да са такива. Зам.-кметът Пламена Маринова смята, че подобен риск няма. По думите й има избран ред и учредения за вписване по сегашен адрес.
 

„ Има критерии какъв брой живущи могат да са на един адрес, би трябвало да е жилищна постройката, притежателят би трябвало да подаде декларацията или тя да бъде нотариално заверена “, сподели Маринова. Тя добави, че е резонно предлагането за установяване на направления за колите, които зареждат заведенията.

Окончателният план за актуализация на Генералния проект за организация на придвижването на територията на община Варна бе признат от комисии към Общински съвет още през есента на предходната година.

С утвърждението на обновения проект на практика се позволява прекъсването на придвижването на коли в Приморски парк, околност „ Салтанат “.

Искането за утвърждение на плана се основава на законовите условия, забраняващи прекосяването и паркирането на ППС в паркове, градини и детски площадки в обитаемоте места отвън обозначените за това места.

Проект за актуализация на ГПОД е направен и е утвърден от Общински съвет по устройство на територията още през юли 2019. След две години Върховен административен съд се произнася, че одобряването на окончателния план за актуализация на проекта съставлява нормативен акт. Местният орган, способен да издава такива актове, е Общински съвет. Именно това постанова предлагането да се прегледа и гласоподава от отрасловите комисии, а по-късно и от локалния парламент.

В досегашния проект няма избран режим на придвижване по съществуващата алейна мрежа в „ Салтанат ". Именно това постанова установяване на организацията на придвижването, отговаряща на условията на нормативната уредба и осигуряваща улеснение на всички участници – пешеходци, велосипедисти и други ППС и МПС с регламентиран достъп, при съблюдаване на условията за запазване на околната среда и ограничение на нездравословните въздействия от автомобилния превоз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР