Общинският съвет гласува с пълно единодушие първите две решения, свързани

...
Общинският съвет гласува с пълно единодушие първите две решения, свързани
Коментари Харесай

Отрязаха наполовина парите за „Екобус” още преди да е създаден, апортираха 18 дка имот в него

Общинският съвет гласоподава с цялостно единогласие първите две решения, свързани с общинското сдружение за екологичен градски превоз. В момента тече процедурата за основаването на „ Екобус Пловдив”, а общинарите позволиха в него да се апортира 18 дка в Тракия.

Слави Георгиев и Йордан Иванов предизвестиха, че това може да е следващото кухо общинско сдружение, което да генерира единствено загуби без да има каквото и да е активност.

Георгиев подсети, че съгласно отчета на Световната банка, на което стъпва въпросното сдружение е за бизнес модел за поемането отчасти на сегашните автобусни линии. Също тъй че основаването на спомагателни линии не е най-целесъобразното нещо, поради анализите, че и все още има прекомерно доста линии, които се дублират.

След гласуването стана ясно, че парите за към момента несъздаденото сдружение са отрязани на половина. Преди месец зам.-кметът по финанси Величко Родопски съобщи, че ще се отделят 5 млн. лв. от общинския бюджет, като ще се търсят до 10 млн. лв. по стратегия LIFE.

Тодор Чонов съобщи, парите за новото сдружение ще са 2,5 млн. лв., което не се знае изобщо защо ще стигнат и защо ще се харчат. Другата притеснителна вест е, че Община Пловдив към момента няма количествено-стойностна сметка какъв брой ще се даде за така наречен надграждане на електронно-билетната система.

Припомняме, че проектите са „ Екобус Пловдив да притежава” 20 лични рейсове, които да оперират по две линии, обслужващи пътникопоток най-вече от възпитаници. Общият пробег на двете нови линии е изчислен индикативно на 1,17 млн. км годишно.

Инвестиционните разноски, свързани с активността на новосъздадения общински оператор, възлизат на 21,6 млн. лева без Данък добавена стойност и включват разноски за закупуване на електрическите рейсове (12-метрови), зарядни станции и създаване на хранилище.

Като втора стъпка, посочена в предлагането, общинските съветници гласоподаваха провеждането на конкурс за избор на шеф, който да инициира процедурата за приемане на лиценз за оператор за осъществяване на публичен транспорт на пасажери.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР