Общинските търговски дружества във Варна, които бяха сред най-потърпевшите от

...
Общинските търговски дружества във Варна, които бяха сред най-потърпевшите от
Коментари Харесай

От общинските дружества само „Градски транспорт“ е на загуба

Общинските търговски сдружения във Варна, които бяха измежду най-потърпевшите от пандемията, се възстановят с бързи темпове и реализират позитивни финансови резултати. Всички интензивно работещи сдружения, с изключение единствено на едно, през 2021 година са на облага. Това сочат данните от годишните им финансови доклади, които бяха прегледани и утвърдени на днешното съвещание на комисията по благосъстоятелност и стопанство към Общинския съвет.

За съпоставяне – през 2020 година само „ Обреди “ не беше на загуба. Тогава сдружението, занимаващо се с организацията на сватби и погребения във Варна, регистрира 143 хиляди лева облага, а година по-късно тя е в размер на 748 хиляди лева Приходите от траурна активност са нарастнали с 36,15% и с 15,72% – от радостна, бе обявено на съвещанието.

Добър финансов резултат демонстрира и „ Пазари “, чиято облага през 2021 година е 214 хиляди лева при 186 хиляди лв. загуба година по-рано. Към 2021 година сдружението, стопанисващо пазарите, разполага със лични финансови средства в размер на 3,9 млн. лв.. На базата на това от „ Пазари “ имат предпочитание за апортиране в капитала на сдружението на три площадки, на които в бъдеще да се изградят нови пазари.

На облага от 63 хиляди лв. е “Дворецът на културата и спорта “. Дружеството съумя да се съвземе след наложените рестрикции, поради които културните и спортните мероприятия бяха спрени. Притесненията на управлението в този момент е ежемесечното увеличение на разноските за електрическа енергия. За съпоставяне – разноските за ел. сила за първото шестмесечие на 2022 година се равняват на тези за цялата 2021 година Търсейки дълготрайно решение на повишаващите се разноски за ел. сила, от “Двореца на културата и спорта “ са създали изследване и са в развой на координиране и планиране на фотоволтаична система с мощ 350-400 киловата на покрива на зали „ Младост “.

Дружеството „ Ученическо и столово хранене “, понесло един от най-сериозните удари от пандемията със затварянето на детските градини за няколко месеца през 2020 година и фрапантното понижение на посещаемостта през останалото време, също регистрира, въпреки и минимална, облага от 8 000 лева След проверка на бизнес програмата на сдружението при започване на 2021 година, с която са направени някои нововъведения и промени за разширение на пазарния дял, упованията на управлението са 2022 година да е още по-добра във финансово отношение година.

Единственото работещо сдружение, което е на минус, е „ Градски превоз “, като и при него се следи наклонност на стабилизиране. През предходната година то е осъществило загуба в размер на 1,68 млн. лв., или с 506 хиляди лв. по-малко спрямо 2020 година Огромният проблем пред сдружението са високите цени на енергоносителите. Разходите за горива за интервала януари – юли 2022 година са съвсем толкоз, що се касае за цялата предходна година.

На днешното съвещание бяха признати също докладите на „ Стадион Спартак “ и на „ Жилфонд “. Едното сдружение не развива активност, а другото е в разпродажба.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР