Общинските съветници от Синя София настояват кметът Васил Терзиев да

...
Общинските съветници от Синя София настояват кметът Васил Терзиев да
Коментари Харесай

Синя София иска Терзиев да размисли за Мемориала от Софийската желязна дивизия

Общинските съветници от " Синя София " упорстват кметът Васил Терзиев да анулира решението си за за Мемориала от Софийската желязна дивизия.

Паметникът бе опустошен от комунистическия режим и дълги години родолюбиви и демократично мислещи българи упорстваха натрапеният на неговото място противен соцпаметник да бъде отстранен и да се възвърне справедливостта, историческата памет, достолепието и поклонението пред героите, паднали в борбите за национално обединяване, акцентират съветниците.

Те са разтревожени, че в последните години има проведена опозиция против отдаването на респект на почтени персони и събития, свързани с историята на Царство България и че опитите за реабилитиране на незаконния комунистически режим и на негови ярки представители стават все по-арогантни. От " Синя София " са безапелационни, че възобновяване на паметника на починалите воини от Първа софийска пехотна дивизия е въпрос на национална чест и достолепие.

Според тях той би трябвало да бъде навръх това място, с цел да могат младите българи да порастват със загатна и завета на героите, отдали живота си за България.
 Кметът Терзиев спря състезанието за Мемориала от Софийската желязна дивизия
Кметът Терзиев спря състезанието за Мемориала от Софийската желязна дивизия

Пореден мотив ГЕРБ да му желаят оставката

Ангажиментът ни пред жителите на Столична община да бъдем поредни в дейностите си за възобновяване на поруганата историческа памет и освобождение на Столична община от комунистическата символика ще бъде спазен и Паметник на починалите бойци от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк пред НДК ще има , показват Вили Лилков, Ивайло Йонков и Иван Сотиров.

Припомняме, десетилетия не престават опитите за възобновяване на Мемориала. Десетилетие и повече продължиха напъните и за с циничен прякор измежду софиянци .

През 2017 година на мястото на опустошения монумент в региона на НДК беше върнат.

Проектът на спечелилите спрения в този момент конкурс включваше оформяне главно пространство с П-образно разполагане на възобновените по истински чертежи мемориални стени и имена на починалите.

Заради прекъсването на състезанието обаче патриотични организации се заканиха да стачкуват пред общината. Съветниците на ГЕРБ-СДС пък правят оценка дейностите на кмета Терзиев като обидни и желаят оставката му.

Решението на кмета може да бъде обжалвано пред Комисия за защита на конкуренцията в 10-дневен период.
 Паметникът пред НДК може да бъде отстранен, реши дефинитивно съдът
Паметникът пред НДК може да бъде отстранен, реши дефинитивно съдът

Върховният административен съд е отхвърлил всички жалби
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР