Общинските съветници от ПП Средна европейска класа, изнесоха притеснителни данни

...
Общинските съветници от ПП Средна европейска класа, изнесоха притеснителни данни
Коментари Харесай

ПП СЕК: Няма да позволим в Странджа да се складират радиоактивни отпадъци

Общинските съветници от Политическа партия Средна европейска класа, изнесоха притеснителни данни по отношение на вероятността превръщането на регион Югоизточна България и по-конкретно Странджа планина в хранилище за предпазване на радиоактивни боклуци. По време на конференция в Бургас те показаха Анализ от февруари 2024 год. на тематика „ Радиоактивни боклуци и приемането им от обществото “, в който детайлно е обяснено по какъв начин да бъдат показани пред обществеността желанията на ръководещите да изградят хранилище за радиоактивни боклуци, какви ограничения да се подхващат при отрицание от страна на хората и по какъв начин да се потуши недоволството в локалната власт.

В отчета се загатва, че в България в този момент се съхраняват радиоктивни боклуци във краткотрайни складове, които са високорискови за околната среда и хората. През 2018 година е сложено началото по процеса за създаване на Хранилище за геоложко погребение на радиоактивни боклуци в България. Този способ не е краткотраен, а дългогодишен. Тогава е основана и междуведомствена работна група, която би трябвало да организира съвещания с разнообразни общини в страната, Регионална инспекция за опазване на околната среда и Министерство на финансите, тъй че да изберат уместно място в страната за депозиране на високорискови боклуци. Към днешна дата към този момент има дефинирана идея за създаване на Хранилище за геоложко погребение на радиоактивни боклуци.

„ От разбора, с който разполагаме излиза наяве, че макар неодобрението на хората има механизми, посредством които да бъде построено такова рисково вместилище. Авторите на отчета регистрират освен здравословните, само че и икономическите негативи за региона от построяването на такова рисково хранилище за боклуци. Ние ще се противопоставим с всички законови механизми на концепцията Странджа да се трансформира в хранилище за радиоактивни боклуци. Ще осведомяваме обществеността и даже може да предизвикаме референдум, с цел да решат по либерален метод хората от района дали желаят да рискуват здравето, поминака си и главният бранш туризма, както и бъдещето на генерации българи. “, сподели Иван Иванов по време на конференцията.

Неговият сътрудник Стоян Царев добави, че те към този момент са подхванали ограничения като са отправили въпроси към разнообразни институции посредством националният представител Константин Бачийски, който е и ръководител на Политическа партия СЕК.

„ Няма да допуснем да се осъществя едно от желанията в отчета, който цитираме, а точно да се вземе решение за създаване на вместилище за радиоактивни боклуци единствено с нормативен акт на ръководещите. И както написа в отчета, изтъквам: „ Населението да се осведоми след това. “ Призоваваме всички народни представители от Бургас, от всички партии да се разгласят срещу такова. В противоположен случай имаме подготвеност да създадем обилни публични състресения, придружени с гражданско непокорство, митинги и блокади в цялата област. “, сподели Стоян Царев.

По време на конференцията бе издигнат и въпроса за Летище Бургас и реализирането на полети през по-голямата част от годината. Николай Желев напомни, че още през 2014 година като общински консултант Константин Бачийски е предложил да се направи фонд за подтиквани на полети до Бургас, който даже е гласуван през 2016 год. от Общинки съвет. „ Днес 7 години по-късно не излиза наяве къде са парите от фонда, платени ли са, има ли ги и какво ще вършим, с цел да има туризъм в Бургас и района. “, сподели Желев и добави, че общинските съветници от Политическа партия СЕК биха подкрепили всяко едно предложение, което ще възвърне полетите до Бургас и ще докара до развиването на жизненоважния бранш за района, какъвто е туризма. „ Изключително съм благополучен, че всички гледаме в една посока по тематиката Летище Бургас, общински съветници, кметове от района, регионалния шеф и народните представители. Вярвам, че с обединени старания ще реализираме мечтаните резултати за икономическото развиване на Бургас и района. “, сподели още Николай Желев, който е зам. ръководител на Постоянната комисия по стопанска система и капиталови политики.

По време на конференцията Иван Иванов засегна и тематиката с Пристанище Бургас и опцията да бъде върнат още веднъж остарелия общоприет проект за него, в който се планува кейовите места 7, 8, 9, 10 и 11 да бъдат превърнати в зона за публично прилагане и там да бъдат направени нови заведения за хранене и хотели. „ В никакъв случай това не е в полза на бургазлии. Нашето мнение е, че Пристанище Бургас ще приключи действително своята активност, в случай че това се случи, защото няма да бъде употребявано по предопределение и останалите кейови места до 14-то ще станат неизползваеми, заради невъзможността за потребление на прилежащата инфраструктура, ситуирана на територията на пристанището. “, сподели още Иван Иванов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР