Общинските съветници от комисията Наука и образование“ одобриха новата система

...
Общинските съветници от комисията Наука и образование“ одобриха новата система
Коментари Харесай

Новите правила за прием на първокласници във Варна вече са одобрени, скоро ще са факт

Общинските съветници от комисията „ Наука и обучение “ утвърдиха новата система от правила за електронен банкет в първи клас в учебните заведения на територията на община Варна. Това оповестиха от пресцентъра на локалния парламент.

Тя е напълно съобразена с изменената и допълнена Наредба №10 за организация на дейностите в учебното обучение. Единственият аршин, който Община Варна е добавила, е последователност на желанието на родителя за банкет на детето в съответното учебно заведение , стана ясно на днешното съвещание на комисията.

В новата система са заложени няколко условия, като най-важният от тях е близостта до образователното заведение по непрекъснат или сегашен адрес. Водещ ще бъде правилото на уседналост.

В системата първокласниците са разграничени на 4 групи:

В първата група са включени децата, чийто непрекъснат или сегашен адрес в прилежащия регион на учебното заведение не е променян най-малко от три години.

Във втората група влизат децата, които живеят в региона повече от година, само че по-малко от три години.

Децата, регистрирани на адреса в прилежащия регион на учебното заведение до една година, попадат в трета група .

В четвърта група са децата, които живеят отвън региона на учебното заведение.

С най-големи шансове за банкет ще бъдат децата от първата група. Когато броят на децата в избрана група е повече от местата за банкет, малчуганите в тази група ще се подреждат по следните спомагателни критерии със съответния брой точки:

1. дете с трайни увреждания над 50% - 30 точки;

2. дете с двама умряли родители – 30 точки;

3. други деца от фамилията, учащи се в учебното заведение – 100 точки;

4. деца, приключили подготвителна група в определеното учебно заведение – 100 точки;

5. последователност на желанието на родител за банкет на детето в съответното учебно заведение – от 50 до 41 точки (първо предпочитание – 50 точки, второ предпочитание – 49 т….10-то предпочитание – 41 точки).

Приемането на новата система се постанова поради изменената и допълнена Наредба №10 за организация на дейностите в учебното обучение.

Документът беше подложен на публично разискване, като в границите на 14-дневния период, който изтече на 19 февруари, в общинската администрация са получени към 30 писмени възражения и оферти. Те са прегледани и огромна част от тях – почетени .

Промените ще влязат в действие след приемането им с решение на Общински съвет – Варна за образователната 2018/2019 година.

На съвещанието съветниците утвърдиха и Годишен проект на дейностите за поддръжка за личностно развиване на децата и учениците в община Варна за тази година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР