Общинските съветници от групата на БСП за България внесоха 3

...
Общинските съветници от групата на БСП за България внесоха 3
Коментари Харесай

БСП - София обжалва решенето за издигане на украинското знаме пред Столична община

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " внесоха 3 тъжби до регионалния шеф на София град с искане да бъдат върнати за ново разискване за издигането на знамето на Украйна на постройката на Столична община и именуването на пространства на " Героите на Украйна " и " Борис Немцов " , оповестиха от БСП-София.

Според тях решението за издигането на знамето на Украйна е незаконосъобразно и постановено в несъгласие с материалноправните правила - Закона за държавния протокол и Правилника за използване на закона на държавния протокол.

" В Правилника за държавния протокол не е налице и не е планувана догадка, при която народен байрак на непозната страна, в тази ситуация Украйна, да бъде повдигнат на постройката на общинска администрация , в тази ситуация Столична община, и то за неустановен по дълготрайност период " до преустановяване на войната ", считат общинските съветници от левицата.

Според тях посочените законови учредения в решението на СОС не обосновават законосъобразността му, а касаят мястото на националното знаме на Република България, когато то се издига дружно със знаме на друга страна, само че не допускат и не основават съображение това да се случва на постройката на общинска администрация, в тази ситуация - на Столична община на " Московска " № 33.
 Комисията по просвета към СОС одобри предлагането за площад
Комисията по просвета към СОС одобри предлагането за площад " Героите на Украйна "

Паргов: Тревна " алея " пред посолството на Русия не е знак на поддръжка, а провокация

Във втората тъжба се оспорва решението за именуването с " Героите на Украйна " на част от територия, която попадала в два обособени парцела. " Част от тази територия е по границата на оградата на съветското посолство и попада в терена, предназначен за " Посолство на Съюз на съветските социалистически републики ", устройствена зона " за обекти на сигурността и защитата ", а останалата част попада в парцел - обществена общинска благосъстоятелност с отреждане за " първостепенна улица ". Ето за какво тази територия не може да се обособи към сегашния миг като " независим обект " без изменение на проектите и е с предопределение по Общ устройствен план, недопускащо осъществяване на мероприятието ", означават общинските съветници от Българска социалистическа партия.

Те показват също, че съгласувателният режим с районния кмет на предложенията за именуване е наложителен детайл както за преписките, формирани по оферти на жителите, по този начин и за отчетите на кметовете и общинските съветници. В отчетите за именуване на пространства с " Героите на Украйна " и " Борис Немцов " липсвали координиране с кмета на регион " Изгрев " и скици на " обектите ", което водело до незаконност на решенията.

Жалбите се базират и на разпоредба, според която имената на общинските обекти са отдадени на хора, събития и достижения с принос за международното и националното развиване и за развиването на гр. София. " Те показват признателността на столичани към тяхното дело и значителност. " Видно от цитираната наредба, при именуването от една страна следва да се регистрира приносът на носителите на имената към международното, националното и локалното развиване, който се мери през призмата на историческото време и от друга по неоспорим метод да сплотява обществото. Нито един от двата детайла не е налице в сегашния случай ", безапелационни са от Българска социалистическа партия - София във връзка с " Героите на Украйна ", настояват жалбоподателите.

Относно именуването на пространство на " Борис Немцов " левите общински съветници акцентират, че в отчета не са приведени никакви доводи за приноса на Немцов към националното развиване и към развиването на София , което било в несъгласие нормативната база. Освен това бил нарушен правилото на взаимност при именуване на нови обекти в столицата с имена с небългарски генезис. По преписката нямало данни за използване на този принцип в Москва.

Според общинските съветници и трите решения не са законосъобразно стимулирани , тъй като посочените в тях претекстове са с блестящо изразена политическа багра и провокативност. " С взетите решения се насочва обръщение за разделяне и провокация към тази част от обществото, която не приема сходни ограничения, които трайно утежняват връзките ни с Русия. Подобни дейности на орган на локално самоуправление са освен неприемливи, само че както рискови за обществения мир, по този начин и с непредвидими публични последствия ", акцентират те.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР