Общинските съветници от Демократична България алармираха за възможни корупционни схеми

...
Общинските съветници от Демократична България алармираха за възможни корупционни схеми
Коментари Харесай

ДБ: В Пловдив предстои да се случи схемата пупче за имотче

Общинските съветници от " Демократична България " сигнализираха за вероятни корупционни схеми при изменението на Общия организационен проект на Пловдив. Подробностите бяха оповестени на изключителна конференция, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

" Лъжа е изказванието на кмета и основния проектант, че изменението е по-щадящо, с повече зеленина " - разгласи адв.. 

" В проекта са включени несъществуващи в закона зони с измислени индикатори.  Това наподобява като съвършено измислена корупционна скица, тъй като, в случай че Общ устройствен план се одобри в този му тип, ще се отвори опция за търговия с въздействие за години напред.

В новия Общ устройствен план има много ограничаващи параметри и вложителите ще би трябвало или да водят каузи за незаконност на параметрите, или да потърсят подпомагане от общината за смяна на параметрите. При подобен диалог с общината се задейства схемата да се направи доброта на вложителя и параметрите да бъдат изменени в оптимален за вложителя тип. 

Де факто, общината ще вкара параметрите в границите на Наредба 7, само че под формата на услуга. Например: по разпоредба озеленяването на имот би трябвало да е от 20 до 30%, в нашия Общ устройствен план – 40% - вложителят ще получи най-малко 20%. Схемата е следната: съзнателно се усилват параметрите на озеленяване и се качват кинтите, с цел да може по-късно за определени вложители да се изтъргува разликата до параметрите по наредбата. Така официално законът се съблюдава, само че сме осребрили добрината към вложителя.

Решението е да се съблюдава наредбата и описаната корупционна скица става  невъзможна. Начините за това са два: в Наредба 7 показателите не са съответно число, а най-малко и най-много, и в Общ устройствен план общината да заложи най-щадящите параметри. Другият метод е, че законът дава легална опция за смяна след стимулирано искане до Министерство на околната среда и водите. 

Общината би трябвало незабавно да се задейства, с цел да са предпазени публичните ползи и на вложителите също " - разяснява Александрова. 

Тя счита, че тъкмо в този момент е моментът да се създадат корекциите, защото Регионална инспекция за опазване на околната среда върна за доработване екологичната оценка. 

Схемата в София е " пупче за имотче ", следва същото да се случи и в Пловдив, прогниза. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР